Urmare a evaluării riscurilor şi a semnalelor parvenite de la consumatori privind conţinutul sporit de pesticide în alimente de origine vegetală, în scopul optimizării procedurii de certificare la indicii de inofensivitate, Directorul general ANSA, Gheorghe Gaberi, a emis un ordin prin care subdiviziunile teritoriale ale Agenţiei sunt obligate să monitorizeze plantaţiile de pepene verde şi de castraveţi cu verificarea corectitudinii, transmite CURENTUL.
Astfel, agențiile vor ține cont de:
– aplicării tratamentelor cu produse de uz fitosanitar şi fertilizanţi;
– gestionării de către producător a Registrelor de utilizare a produselor de uz fitosanitar şi fertilizanţi;
– respectării termenilor de aşteptare după aplicarea produselor de uz fitosanitar şi fertilizanţi;
La eliberarea certificatului de inofensivitate pentru toate loturile de pepene verde şi castraveţi ţi în mod obligatoriu va fi efectuată analiza multireziduală a conţinutului de reziduuri de produse de uz fitosanitar şi conţinut de nitraţi.
În perioada imediat următoare, inspectorii ANSA urmează să intensifice şi supravegherea comerțului în piețele agroalimentare cu verificarea trasabilității și prezenței certificatului de inofensivitate la loturile de fructe și legume în stare proaspătă comercializate.
Conform ordinului, posturile de control sanitar veterinar şi fitosanitar de la frontieră vor preleva probe pentru efectuarea investigațiilor de laborator prin metoda multireziduală la conținutul de reziduuri de produse de uz fitosanitar și la conținutul de nitrați la toate loturile importate de pepene verde și castraveți.
ANSA recomandă cumpărătorilor să procure produsele agricole numai din locurile autorizate pentru comercializare şi să solicite vânzătorilor, documentele care atestă calitatea produsului.
Cristina Parfeni