[ X ]
[ X ]
[ X ]
Orașul Bălţi – primul în topul transparenţei în Moldova
30 Iunie

Bălţi este primul oraş în topul transparenţei în procesul de guvernare locală, fiind la mare distanţă de alte autorităţi publice locale incluse în topul localităţilor din Moldova, transmite CURENTUL.

Acumulând 83,5 puncte din 100 posibile, Bălţi este singurul oraş care a fost inclus în clasa „A+” conform criteriilor internaţionale. Următorul în listă este oraşul Cahul cu clasa „B-”, care a acumulat 55,6 puncte, iar pe locul trei este Cimişlia cu clasa „C” şi 49,2 puncte.

Despre aceasta s-a menţionat în cadrul conferinţei de presă a Institutului de Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul” şi Institutului pentru Reforme Economice şi Sociale din Slovacia (INEKO) care, în decursul a jumătate de an, au desfăşurat un studiu susţinut financiar de Programul de Asistență Oficială pentru Dezvoltare al Republicii Slovace (SlovakAid) şi Ambasada SUA în Republica Moldova.

Scopul proiectului de monitorizare constă în creşterea transparenţei, responsabilităţii financiare şi competitivitatea autorităţilor locale din Republica Moldova.

La Bălţi a fost fixat cel mai considerabil progres privind creşterea transparenţei în activitatea autorităţii publice locale, comparativ cu anii precedenţi. Potrivit raportului, situaţia s-a modificat cardinal începând cu anul 2015, când Renato Usatîi a fost ales în calitate de primar de Bălţi: pe parcursul activităţii sale, municipiul a evoluat în ratingul transparenţei de pe poziţia 7 pe 1.

Experţii au subliniat în mod special că, deşi în Moldova legea obligă autorităţile locale să publice documentele privind încheierea contractelor, primăria municipiului Bălţi este unica în Moldova care îndeplineşte aceste prevederi legale permanent şi în deplină măsură. Mai mult, autorităţile din Bălţi publică pe pagina web a primăriei şi contractele privind achiziţiile publice, chiar şi în acele cazuri în care aceasta nu este obligatoriu.

La fel, autorii cercetării au menţionat că la Bălţi au fost fixate cele mai bune rezultate privind asigurarea participării cetăţenilor în procesul decizional.

1

2

3

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților