[ X ]
[ X ]
[ X ]
Opt producători agricoli au fost certificați GlobalGAP care confirmă respectare cerințelor internaționale
13 Decembrie

Un grup de producători de fructe și struguri au obținut astăzi certificatele GlobalGAP, care confirmă respectarea standardelor internaționale de siguranță alimentară în procesul de producere a fructelor și legumelor, transmite CURENTUL.

Certificatele GlobalGAP reprezintă cerințe obligatorii în special pentru fermierii moldoveni care vor să exporte fructe moldovenești, precum și pentru agricultorii care solicită subvenții.

Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM) a asistat agricultorii pe parcursul implementării cerințelor GlobalGAP. Totodată, USAID/APM a elaborat un ghid pentru fermieri privind cerințele de implementare a standardelor GlobalGAP și a desfășurat mai multe instruiri în acest domeniu.

GlobalGAP cuprinde întregul proces de producție, începând de la selectarea terenului agricol și până la livrarea pe piață a fructelor și legumelor. Astfel, implementarea standardului GlobalGAP asigură cumpărătorul că fructele și legumele sunt sigure pentru consum, prin minimizarea efectelor negative asupra mediului, reducerea chimicalelor folosite și abordare responsabilă față de sănătatea și securitatea lucrătorilor etc. În general, GlobalGAP se referă la producția de legume și fructe, cultivarea cerealelor și a florilor, creșterea animalelor și a pasărilor, acvacultura. Legislația Republicii Moldova cuprinde mai mult de 75% din cerințele GlobalGAP, care, fiind cerințe obligatorii, trebuie să fie implementate de către producători.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților