„Deci, Adunarea Națională din 21 Mai a fost momentul de cotitură! A fost unicul gol în construcția democrației moldovenești, care vrea să trăiască și să acționeze după principii și valori europene. Gata – am demonstrat intenția fermă de a intra în Uniunea Europeană. Nimic nu ne mai împiedică să rezolvăm problemele noastre de ordin social și economic, și – cel mai important – pe cele de ordin moral” – a declarat Vitalie Dragancea, expert în comunicare, într-un comentariu pe Facebook, informează CURENTUL.
Potrivit spuselor sale, de acum încolo ne concentrăm exclusiv pe problemele cu adevărat prioritare.
„1. Rezolvăm problema deficitului de cadre didactice în școli și grădinițe. Creștem salariile în educație și facem meseria atractivă pentru tinerii talentați, care vor transforma educația și o vor face cu adevărat performantă.
După ce am găsit bani pentru a mări salariile Președintei RM, a Prim-ministrului și a Speakerului Parlamentului, a deputaților și a miniștrilor, a Curții Constituționale și altor instituții (în care nu avem deficit de cadre!) – e timpul să rezolvăm deficitul din educație.
Deja am compromis prezentul, dar nu ne dorim să dărâmăm viitorul acestui popor.
Noutatea bună e că învățătorii sunt gata să muncească pentru jumătate din încasările unui deputat, nu cer mașini de serviciu, nici asistenți și consilieri, nici deplasări peste mări și țări.
2. Nu mai admitem licitații secrete pe bani publici. Publicăm toate detaliile despre achizițiile gazelor naturale și în special a păcurii, realizate în 2022, și organele de anchetă se vor sesiza (așa cum o fac colegii lor europeni).
3. Renunțăm la Starea Excepțională și începem să guvernăm democratic și transparent. Nu mai luăm decizii “pe întuneric”. Prezentăm public toate proiectele și le consultăm cu societatea. Luăm numai decizii care mai mult ne unesc, decât ne dezbină. Pentru că așa se face în UE.
4. Ne cerem scuze de la toți oamenii care au fost presați să plece din instituțiile publice pe motive politice și îi invităm înapoi.
5. Depolitizăm procuratura, poliția, SIS, CEC și alte instituții și le lăsăm să funcționeze în conformitate cu legea – nu după voința politicienilor de la putere.
6. Anunțăm și realizăm concursuri publice pentru funcțiile publice și alegem cei mai pregătiți oameni, nu pe cei mai loiali politic.
7. Sancționăm toate organizațiile și oamenii care au accesat datele personale ale reprezentanților opoziției și nu mai admitem așa practici în viitor. Pentru că contravin spiritului european.
8. Nu mai împărțim moldovenii în „buni” și „răi”, ci îi tratăm pe toți cu respect egal și îi transformăm într-un popor unit.
Putem începe de la astea” – a menționat el.
Vitalie Dragancea a subliniat în context că democrația e mai mult decât un set de norme legale, democrația nu poate fi funcțională fără o cultură socială a respectului libertății opiniei și a incluziunii grupurilor sociale diverse, democrația nu e despre conducerea prin exemplul de putere, ci e despre a conduce prin puterea exemplului.
„Ce a fost până acum nu a fost democrație – a fost un mix de obrăznicie nesimțire, minciună și manipulare, a fost abuz de putere și alte exemple indecente. Dar pe 21 Mai am hotărât ferm că mergem în UE – deci vom gândi și acționa ca în UE. Ori eu ceva nu am înțeles?”, a conchis liderul de opinie.