[ X ]
[ X ]
[ X ]
Opt orașe din țară se vor implica în procesul de revitalizare urbană
23 Mai

Procesul de revitalizare urbană a salutat încă opt orașe ce vor fi implicate în implementarea acestuia în zonele urbane, selectate pentru anul 2019, transmite CURENTUL.

Sângerei, Drochia, Ceadâr-Lunga, Vulcănești, Rezina, Strășeni, Cahul, Ștefan Vodă au decis că revitalizarea urbană este unul dintre domeniile ce merită atenție sporită din partea cetățenilor și autorităților publice locale. Aceasta rezolvă, în primul rând, probleme de ordin social din zona de criză din oraș, este preocupată de sporirea calității vieții pe zone, care va duce, eventual, spre dezvoltarea integrală a orașului. Aceste opt orașe noi au fost selectate competitiv și transparent de către Agențiile de Dezvoltare Regională în cadrul apelurilor deschise la nivelul fiecărei regiuni de dezvoltare în perioada aprilie-mai 2019.

Cele opt orașe urmează să se implice într-un proces complex de lucru, care demarează cu elaborarea Programelor de Revitalizare Urbană. Datorită experienței obținute de promoția orașelor participante în proces în anul 2018, noii participanți vor beneficia de o metodologie de lucru pregătită, în baza realităților din orașele din Republica Moldova.

Cele opt orașe noi, împreună cu cele opt orașe implicate încă din anul 2018, au beneficiat de un training despre procesul de revitalizare – de la noțiuni teoretice și prezentări ale rezultatelor anului trecut, la ateliere practice și discuții concrete despre crearea contextului de Revitalizare Urbană. Participanții au discutat și despre natura intervențiilor în spațiul urban prin implicarea nemijlocită a cetățenilor – procesul și programul fiind concepute în concordanță cu necesitățile locuitorilor.

Amintim că revitalizarea urbană este un proces complex ce implică o serie de parteneri locali și regionali, iar beneficiarii principali sunt oamenii.

Articolul face parte din seria activităților implementate în contextul promovării abordării de Revitalizare Urbană în Republica Moldova cu suportul Programului Polonez de Cooperare pentru Dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților