Un program de instruire și consultanță pentru cei care doresc să ia calea ecologică în agricultură a fost lansat recent cu sprijinul proiectelor AMIB implementat de CCA și People in Need Moldova, transmite CURENTUL cu referire la agrobiznes.md.
Au fost deja organizate două seminare în camp pentru agricultorii doritori, gazde fiind producători cu certificate ecologice.
În cadrul acestor seminare participanții au învățat despre amenajarea unei ferme ecologice, metode de protejare a solului și culturilor prin mulcire, dar și despre valoare adăugată prin procesarea produselor primare.
În cadrul aceluiași program, doritorii vor primi consultanță individuală pe aspecte specifice de certificare ecologică și vor putea participa la evenimente de networking între alți producători. Participarea în program este gratis.
Pe de altă parte, programul își propune dezvoltarea unei noi asociații care ar întruni atât producătorii eco din Moldova, cât și consumatorii și intermediarii care caută produse sănătoase (grădinițe și școli private, cafenele, magazine și buticuri specializate).
Programul este orientat spre producătorii autohtoni de pomușoare, fructe, legume, cereale și boboase, precum și către viitori agricultori.
Acest program este implementat cu susținerea financiară a fundației elvețiene HEKS Moldova, care a inițiat implementarea proiectului „Îmbunătățirea productivității și accesul la piață a producătorilor de pomușoare”.
Al doilea partener financiar este Agenția Cehă pentru Dezvoltare și Cooperare care susține proiectul de caritate People in Need Moldova în implementarea unui program larg de dezvoltare a agriculturii ecologice în Moldova.
Cristina Pendea