[ X ]
[ X ]
[ X ]
(OPINIE) Vlad Filat: Noi suntem ceea ce facem, nu ceea ce spunem că vom face
17 Octombrie

Republica Moldova este în stare de urgență. Dar, nu starea de urgență, despre care ne vorbește guvernarea PAS. Moldova este într-o criză profundă socială, demografică, economică și financiară. Responsabilitatea integrală pentru această criză este în sarcina exclusivă a guvernanților PAS.

Incompetența, iresponsabilitatea și egoismul lor au lovit direct nivelul de bunăstare și siguranța a milioane de oameni. Acțiunile și inacțiunile PAS au generat crize pe toate dimensiunile de viață socială și economică și continuă să dăuneze societății și economiei.

Istoria guvernării PAS este o istorie a stării de criză și de urgență. PAS a transformat Republica Moldova în săraca și în cerșetoarea Europei. Guvernanții nu caută resurse pentru proiecte, ei caută resurse pentru a supraviețui ziua de azi. Starea de urgență declarată de PAS este un artificiu, menit să ne distragă atenția de la problemele adevărate și de la autorii lor. PAS mai folosește starea de urgență pentru a lua decizii ilegale și a cheltui pe ascuns banii publici.

Societatea este speriată și disperată. Oamenii fug masiv din Republica Moldova.

3 din 4 liceeni afirmă că după absolvirea liceului vor pleca din țară.

3 din 4 studenți afirmă că după absolvirea facultății vor pleca din Republica Moldova.

Doar în 2021 și 2022, din Republica Moldova au plecat peste 88 000 de oameni, care vor și pot munci. Împreună cu cei care au plecat în 2023, cifra trece mult peste 100 000. Exodul continuă și produce efecte sociale, demografice și economice tot mai grave.

Este evident că PAS nu poate dezvolta Republica Moldova. Ei o slăbesc și o fac tot mai dependentă și neimportantă. Ei diminuează Republica Moldova la propriu și cresc diaspora. Economia se prăbușește. Exporturile se prăbușesc. Locurile de muncă dispar. Datoria publică crește dramatic și a depășit suma de 100 000 000 000 lei. Această datorie enormă se așează pe spatele unui număr tot mai mic de oameni care muncesc și generează taxe. Din perspectiva social-economică, Republica Moldova este aproape de starea de comă.

Însă cea mai mare daună generată de PAS, este pierderea dramatică a încrederii oamenilor în faptul că viitorul Republicii Moldova poate fi mai bun decât prezentul. În special a fost compromisă încrederea tinerilor, or anume tinerii reprezintă energia de dezvoltare a societății. Moldova este îngenuncheată și secată energetic, dar guvernarea nici nu caută soluții pentru viitor. Ei simplu storc tot ce pot din prezent. Continuarea guvernării PAS este nimic altceva decât continuarea dezastrului social, demografic, economic și financiar al Republicii Moldova.

Prin acțiuni și inacțiuni incompetente și iresponsabile, PAS a generat stare de urgență în agricultură. Urgență reală, pe care ei nu o recunosc. Sectorul agrar moldovenesc și așa este firav, este sub-industrializat și confruntă un deficit constant de finanțe și experiențe actualizate în administrare eficientă. În contextul instabilității sociale și economice, sectorul agrar are nevoie de o asistență deosebită din partea guvernării pentru a supraviețui și pentru a deveni mai pregătit să facă față provocărilor viitoare. Dar, șefii PAS nu cred că fermierii moldoveni sunt o prioritate. Și asta după ce acum 2 ani, PAS declara ferm că sectorul agrar va beneficia de mai mult suport din partea autorităților.

Un alt domeniu, în care șefii PAS au generat stare de urgență este cel electoral. Tradițional, oriunde se implică șefii PAS – apare dezordine, criză și stare de urgență. În pragul alegerilor locale generale, Republica Moldova a fost indusă în stare de urgență electorală. Șefii PAS au decis că noi suntem prea proști, nu putem face alegeri corecte și că ei vor alege pe cine noi trebuie să alegem. PAS au redus dreptul nostru de a alege la cercul celor, pe care ei îi vor alege și le vor permite să apară în buletinul de vot. Tot mai clar se profilează caracterul neo-bolșevic al acestui partid politic.

Este simplu de presupus că, următoarea etapă a evoluției degradante a PAS, este ca în buletinele de vot să rămână doar PAS.

Însă cei 2 ani și de guvernare absolută, fiecare decizie adoptată, arată că tot ce este firesc pentru PAS – este dăunător pentru societate și economie, este umilitor și degradant. PAS nu are nimic cu valorile și principiile europene. Cu excepția doar a fondurilor europene, care indiferent cât nu sunt de multe – se topesc și dispar în mâinile guvernanților.

Partenerii de dezvoltare a Republicii Moldova, în frunte cu Uniunea Europeană, SUA și România, ne-au oferit un volum excepțional de susținere în ultimii 2 ani. Dar chiar și acel efort excepțional nu a fost în măsură să compenseze incompetența, iar pe alocuri lăcomia și obrăznicia PAS. În perioada în care Republica Moldova a fost susținută cel mai generos, locuitorii Moldovei au sărăcit cel mai mult. Asta este a doua mare “reușită” a PAS. A doua după creșterea fulminantă a salariilor personale a șefilor PAS, în timp ce toată Moldova sărăcește dramatic. Creșterea salariilor miniștrilor și altor demnitari reflectă valorile morale de care se conduc șefii PAS. Mai exact, lipsa oricăror valori morale.

Un mare filozof al secolului XX a spus că “omul este ceea de face, nu ceea ce spune că va face”.

Criza socială, demografică, economică și financiară – asta este PAS. Criza de încredere a tinerilor în viitorul Moldovei – asta este PAS. Plecarea masivă a oamenilor din Moldova – asta este PAS. Îmbătrânirea și depopularea Moldovei – asta este PAS. Atacarea instituțiilor publice, a dreptului oamenilor de a alege și de a fi aleși – asta este PAS. Îndatorarea și îngenuncherea Moldovei – asta este PAS.

Atât.

Dragi cetățeni ai Republicii Moldova,

PAS ne-a adus în situația, când trebuie să ne apărăm dreptul la viață și activitate acasă. Să-l apărăm de atacurile guvernării, pe care tot noi am ales-o. Suntem nevoiți să ne apărăm dreptul la libertatea de a gândi și a alege. Să ne apărăm dreptul la respect din partea autorităților și dreptul la participare în procesul de guvernare a Moldovei. Cel mai bun și eficient instrument de apărare este dreptul la vot.

Vă îndemn să folosiți dreptul la vot în alegerile ce urmează așa încât, șefii PAS să înțeleagă clar că minciuna și manipularea lor, nu ne împiedică să observăm deșertăciunea și obrăznicia lor. Chiar și slăbită, Moldova are suficientă putere să se resusciteze social și economic. Dar avem nevoie de o guvernare care amplifică energia de dezvoltare, nu o înăbușă.

Vlad Filat, liderul PLDM

Inapoi la arhiva noutaților