[ X ]
[ X ]
[ X ]
Opinie: Și în cadrul acestor alegeri votul va fi geopolitic
22 Septembrie

Și în cadrul acestor alegeri votul va fi geopolitic, iar în turul II, cu siguranță, lupta va fi complet dusă din perspectivă geopolitică. Declarații în acest sens a făcut fostul ministru adjunct de externe, Valeriu Chiveri, responsabil de relații externe la PPEM, în cadrul dezbaterilor publice cu tema „Trăsăturile specifice ale prezidențialelor-2016: viziunea partidelor extraparlamentare”, informează CURENTUL.

Chiveri a spus că lupta geopolitică este o caracteristică a situației politice din RM.

„Suntem într-o regiune între Est și Vest, între rău și bine. Chiar dacă acei care merg la vot nu fac distincție între Est și Vest, oricum votul va fi unul geopolitic. Și chiar dacă sprijinul pro-european a fost discreditat, bunăstarea vine din Vest. Cetățeanul dorește prosperitate la el acasă”, a explicat Chiveri.

Totodată, candidatul funcția de șef al statului, Ana Guțu, președintele Partidului Dreapta, a declarat că discuțiile despre votul geopolitic sunt depășite.

„Unii duc dorul Uniunii Sovietice și calificăm acesta drept vot geopolitic. Este un vot irațional. Votul rațional este al celor care optează pentru Vest, dar, din păcate, pe parcursul ultimilor ani UE – ca și concept, și opțiune, a fost discreditat. Noțiunea de integrare europeană a fost discreditată. Miliardul a fost furat după semnarea Acordului de Asociere. Perioada cea mai frumoasă a fost cînd am obținut liberalizarea regimului de vize și am semnat Acordul de Asociere. Atunci eram o poveste de succes, însă după prăbușirea poveștii oamenii nu mai vor să audă de integrare europeană. Rămîne doar o singură posibilitate – sprijinul nostru este România”, a menționat Guțu.

Pe de altă parte, unul dintre liderii Platformei DA, Chiril Moțpan, a declarat că „votul geopolitic e arma fariseilor de guvernare”.

„Atunci cînd au nevoie de bani amenință europenii că merg cu rușii, și invers. Acest vot geopolitic va exista atîta timp cît vor exista politicieni cu interese personale. Cetățenii vin la proteste, cetățenii nu au fost împărțiți. E timpul să consolidăm țara”, a spus Moțpan.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților