[ X ]
Opinie: Se impune o reformă profundă a sistemului administrativ prin crearea colectivităților descentralizate locale și regionale puternice
15 Decembrie

Fostul deputat, Iurie Țap, menționează că inițiativa PAS privind transferarea competenței de administrare a spitalelor către minister a stârnit o nouă controversă, iar problema de bază ce trebuie rezolvată ține de descentralizarea puterii și reconsiderarea statului ca ansamblu al serviciilor publice, informează CURENT.

Iurie Țap spune că acest lucru este unul din condiționalitățile asumate de guvernare în contextul obținerii statutului de candidat în vederea aderării la UE.

El spune că se impune o reformă profundă a sistemului administrativ prin crearea colectivităților descentralizate locale și regionale puternice, capabile să administreze eficient treburile ce le revin după competență.

„Apropo, raioanele sunt ineficiente din perspectiva rolului acestora în gestionarea serviciilor privind domeniile sănătății, educației, asistenței sociale, nemaivorbind despre influența negativă privind politicile de dezvoltare regională. În acelaș context, păstrarea raioanelor în condițiile transferului domeniului sănătății la ministerul de resort este total irațională…

În altă ordine de idei, asumarea de către minister a competenței privind managementul spitalelor contravine principiului privind separarea clară între funcţiile de elaborare a politicilor, funcţiile de reglementare şi control şi funcţiile de prestare a serviciilor. Altfel spus, se va reveni la starea de lucruri constatată În Raportul de țară (SIGMA/OECD), elaborat în contextul transpunerii Acordului de Asociere și vizând necesitate reformei administrației publice în concordanță cu Principiile Administrației Publice (SIGMA/OECD)”, spune fostul deputat.

Potrivit lui, nu este cazul soluțiilor pur politice, or, sistemul administrației publice este motorul statului/societății în vederea furnizării serviciilor publice și dezvoltării durabile a acestora.

„În acest sens, condiționalitățile Comisiei Europene privind acordarea Republicii Moldova a statutului de țară-candidată prevede expres: ,,…cresterea capacitatii de a realiza reformele si de a oferi servicii publice de calitate, inclusiv prin intensificarea implementarii reformei administratiei publice; evaluarea si actualizarea strategiei de reforma a administratiei publice””, mai spune Iurie Țap.

Inapoi la arhiva noutaților