[ X ]
Opinie: Schimbarea la față a justiției nu este o cerință a UE, ci o dorință a cetățenilor.
27 Iunie

Schimbarea la față a justiției nu este o cerință a Uniunii Europene (UE), ci o dorință a cetățenilor. Declarații în acest sens au fost făcute de Iulian Groza, director executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), informează CURENTUL.

„Cetățenii au spus foarte clar că își doresc un sistem public, o justiție care să judece corupții, să oprească furturile, să responsabilizeze pe cei care sunt în serviciul legii, țărilor și cetățenilor. Acest deziderat s-a consolidat și mai mult în timp și este important să înțelegem că oamenii au așteptări de la instituții, de la politicieni – să le rezolve problemele. Or, justiția, impunitatea, e un fenomen mult prea tolerat în țară” – a declarat el în cadrul dezbaterilor „Reforma justiției din Republica Moldova la etapa acordării statutului de candidat pentru aderare la UE: concepție, acțiuni practice, efecte, percepție generală” organizate astăzi de Agenția IPN.

Potrivit spuselor sale, această opinie a cetățenilor a fost exprimată la alegerile parlamentare din 11 iulie 2021.

„Cetățenii au dat mandat politicienilor care să le aducă dreptatea, să lupte cu corupția”, a adăugat el.

Iulian Groza a mai spus că din 1995 în Republica Moldova au fost trei valuri de reformă în sectorul justiției.

„Și am tot reformat, dar lucrurile nu s-au schimbat pentru că nu s-a schimbat atitudinea politicienilor. Mulți politicieni au folosit nu doar instituțiile statului, dar și justiția pentru interesele proprii”, a menționat expertul.

Inapoi la arhiva noutaților