[ X ]
[ X ]
[ X ]
Opinie: Pe 8 mai trebuie să comemorăm victimele Războiului al II-lea Mondial, iar pe 9 mai să serbăm Ziua Europei
10 Mai

9 Mai este ziua când o parte din societate serbează Ziua Victoriei și altă parte – Ziua Europei. În cadrul unor dezbateri publice, reprezentanții a două partide au răspuns ce a sărbătorit ieri societatea, transmite CURENTUL.

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova (PDM): „Noi am rămas cu tradiția din perioada sovietică și o bună parte din cetățeni acceptă Ziua Victoriei. Pentru R. Moldova e important tot ce ține de conceptul european. Ziua de 9 mai este Ziua Europei, dar dacă nu ar fi fost decizia din 8 mai, nu era să știm ce s-ar fi întâmplat pe 9 mai. Cred că, adevărata victorie a obținut-o Germania, prin ieșirea de sub ocupația fascistă și luând calea democrației. Credem că, pe 8 mai trebuie să comemorăm victimele Războiului al II-lea Mondial, iar pe 9 mai să serbăm Ziua Europei”.

Valerian Bejan, deputat al Partidul Liberal (PL): „Sovieticii au monopolizat ziua, spunând că este Ziua Victoriei și nu mai poate fi altă sărbătoare. Oamenii au diferite credințe și fiecare serbează ce vrea – când vrea. Suntem toleranți față de punctul de vedere al fiecărui cetățean. Dacă vrea să serbeze Ziua Biruinței, să conștientizeze a cui, cine a participat și la război. Nu suntem împotriva nici celor care serbează Ziua Victoriei, nici celor care serbează Ziua Europei”.

Igor Boțan, analist politic: „Nu există temei să credem că Ziua Victoriei și Europei duce la conciliere. Există interesul partidelor politice pentru a utiliza simbolurile, pentru a-i face pe oameni să se asocieze formațiunilor. Cei care nu acceptă Ziua Victoriei se asociază vectorului european și viceversa”.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților