[ X ]
[ X ]
[ X ]
Opinie: PAS și Președintele trebuie să fie pregătii de a guverna în condițiile unei majorități parlamentare ostile
30 Ianuarie

Fostul deputat liberal – democrat, Iurie Țap, afirmă că odată ce s-a desemnat candidatul pentru funcția de Premier, Președintele, cât și fracțiunea PAS, trebuie să acționeze cu bună credință, fară tertipuri, fiind pregătiți pentru a guverna în condițiille unei majorități (informale) parlamentare ostile, transmite CURENTUL.

Iurie Țap scrie, într-o postare pe o rețea de socializare, că sunt și anumite riscuri, dar formalizarea alianței în Parlament și demiterea Guvernului poate fi un avantaj la alegerile parlamentare anticipate.

„Obiectivul strategic este schimbarea puterii politice și reconsiderarea statului capturat de sistemul corupt. Urmând calea constituțională, accentul trebuie pus pe programul de guvernare, care să fie unul foarte ambițios privind promovarea reformelor sistemice (sectorul justiției, reforma administrației publice în baza descentralizării puterii, altele), dar și privind o politică externă care să ne asigure cu adevarat independența națională.

În cazul votului de încredere, noul executiv, de rând cu gestionarea eficientă a crizei pandemice, va purcede la transpunerea coerentă a prevederilor Acordului de Asociere, înaintând legislativului proiectele actelor normative relevante în acest sens, sau, angajându-și răspunderea. Una din două – sau parlamentul acceptă inițiativele guvernului, sau îl demite. În ambele cazuri câștigul este mai mult decât evident.

În egală măsură contează echipa guvernamentală, care trebuie să fie una bine pregătită, să manifeste caracter și responsabilitate, or, perioada celor cinci luni de guvernare trebuie să fie o lecție bine învățată”, scrie Iurie Țap.

Fostul deputat mai menționează că neacceptarea guvernului trebuie să derive din motive principiale – existența voinței partidelor parlamentare să scoată statul din captivitate/să asigure suveranitatea națională prin alegeri anticipate sau prin respingerea programului de guvernare care presupune reforme profunde în acest sens.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților