Secretarul general al Platformei Demnitate și Adevăr, Liviu Vovc, spune că metodologia de calcul a compensațiilor este greșită și că mulți cetățeni vor fi discriminați, fiindu-le atribuit un grad de vulnerabilitate inferior decât cel real, informează CURENTUL.
Liviu Vovc a făcut niște calcule.
„Iar pentru ca să înțelegeți mai bine unde sunt erorile, vă voi da un exemplu real al unei tinere care nu a dorit să plece peste hotare și a ales să rămână acasă.
După absolvire tânara s-a angajat, având un salariu net de 10 000 de lei.
Înainte de a veni aceste vremuri ea a aplicat la programul Prima Casă și a procurat un apartament de 44,3 mp. Anul trecut achita lunar o rată de 4800 de lei, sumă pe care o putea acoperi lejer din salariu.
După majorarea ratei de creditare, în toamna anului curent rata lunară este de 6853 de lei din care statul compensează 1130 de lei. Deci tânăra domnișoară mai are de achitat 5723 de lei.
Guvernul va estima chetuielile de consum lunare a unei persoane la aproximativ 3635 de lei.
Platforma DA a insistat ca în cheltuielile lunare, pe lângă cele de consum să fie incluse și alte cheltuieli pe care persoana este nevoită să le suporte (credite, chirie, contracte de studii).
Guvernul însă a implementat propunerea noastră într-un mod foarte straniu și greu de înțeles: au inclus doar creditul pentru imobil, dar și aici cu jumătăți de măsură:
”Rata lunară a creditului imobiliar al gospodăriei casnice este considerată ultima rată plătită de gospodăria casnică pentru imobilul înregistrat în SIVE, dar nu mai mare decât jumătate din nivelul minimului de cheltuieli al gospodăriei casnice respective.” (extras din Hotărârea de Guvern).
Deci din rata lunară de 5823 de lei care necesită a fi achitată, Guvernul va lua în calcul doar 1817 lei, iar alți 3000 de lei pe care tânăra oricum trebuie să îi achite lunar nu vor fi incluși la cheltuieli.
Nu există nicio logică în această metodă de calcul căci, conform ei, suma disponibilă pentru achitarea facturilor la gaz și energie pe perioada rece a anului este de 4547 de lei când, în realitate, acestei tinere din salariul de 10000 de lei îi rămân doar 642 lei pentru achitarea facturilor”, spune Liviu Vovc.
Potrivit lui, în mod normal ea trebuia să fie inclusă în prima categorie de vulnerabilitate energetică – foarte ridicată, însă din cauza erorilor de calcul ea va primi un coeficient de vulnerabilitate de 42% și va fi inclusă în a doua categorie de vulnerabilitate.
„Iar drept urmare a cestui lucru, tânăra domnișoară va fi discriminată pe nedrept și va beneficia de compensații mai mici fiind impusă să caute soluții pe cont propriu sau pur și simplu să plece”, spune Vovc.
El mai spune că e salutabilă intenția Guvernului de a ajuta cetățenii și a oferi compensații la facturi, dar ele trebuie atribuite corect, astfel ca să ajute în primul rând persoanele vulnerabile.
„Mai e loc pentru ajustarea metodologiei și sper măcar în ultimul ceas Guvernul și Ministerul Protecției Sociale să remedieze aceste erori”, a spus Vovc.