Analistul politic, Nicolae Negru susține că anul politic 2017 a fost marcat de o serie de evenimente, însă „fără deosebite surprize”.
Nicolae Negru s-a referit la relația guvernării Republicii Moldova cu partenerii occidentali.
„A fost un an fără deosebite surprize, cel puțin din punctul meu de vedere. Partidul Democrat și-a consolidat puterea și, împreună cu aliații săi, a format un nou curent, practic, acum la sfârșit de an. Ceea ce nu i-a reușit guvernării, e să îmbunătățească relațiile cu partenerii occidentali și aceasta din cauza că s-a produs această majoră schimbare a sistemului electoral, neagreată de Bruxelles și nerecomandată de Comisia de la Veneția. Este enigmatic pentru mine faptul că Partidul Socialiștilor a sprijinit această reformă radicală a sistemului electoral și într-un fel aceasta alimentează suspiciunea că există totuși între Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat o relație obscură”, a declarat analistul.
El susţine că, totodată, în 2017, „s-au deteriorat simțitor relațiile cu Federația Rusă”, în special pe linie guvernamentală. „Succese deosebite nu a obținut nici domnul Dodon, președintele Putin l-a tratat cu condescendență, i-a făcut unele favoruri, dar și Moscova așteaptă în cazul de față cum se vor încheia alegerile din 2018 – alegerile parlamentare din Republica Moldova. Deteriorarea relațiilor cu Rusia de pe linie guvernamentală se datorează cel mai mult faptului că Moscova dorește prin diferite mijloace să ne atragă în sfera ei de influență și acționează în interesele sale, pe alte căi decât pe cele vizibile, prin tot felul de presiuni și pârghii, inclusiv spionajul – coloana a 5-a din Republica Moldova, pentru a destabiliza situația din țară. Desigur că au supărat-o unele acțiuni ale actualei guvernări îndreptate spre consolidarea securității informaționale, lupta cu propaganda rusă, ale acțiuni de ordin extern. De exemplu: votul Republicii Moldova în Organizația Națiunilor Unite, inițiativa guvernului de a discuta la Adunarea Generală a ONU retragerea deplină a trupelor străine de pe teritoriul RM, închiderea ușii în fața lui Rogozin, expulzarea unor diplomați, care de fapt nu erau diplomați – erau spioni”, a precizat el.
În același timp, analistul a vorbit despre acțiunile întreprinse de actuala guvernare. „Guvernul a întreprins niște acțiuni în direcția reformării economiei naționale, în direcția unor reforme importante pentru Republica Moldova și aici mă refer la reformarea sistemului de pensii, despre care se vorbește demult, dar până acum nimeni nu s-a apucat să facă lucrul acesta. Un alt punct, ar fi reformarea administrației centrale, altceva e cum s-a făcut, pentru că procesul nu s-a încheiat și nu putem spune dacă e completamente pozitiv sau există aspecte negative ale acestor reforme. Este evident că există la momentul actual și unele aspecte negative, dar nu ne putem pronunța, atât timp cât reformele nu sunt încheiate”, a declarat el.
Mihaela Conovali