[ X ]
Opinie, despre anularea tichetelor de masă: Mi se pare evident că e clar și pentru oricine a ținut o carte de economie în mâini că…
25 Iulie

Activistul civic Vitalie Sprînceană, jurnalist, s-a referit la anunțul Ministerului Finanțelor referitor la tichetele de masă, subliniind că „la noi guvernul taie din cheltuielile pentru consum și se miră că economia stagnează”, informează CURENTUL.

Activistul, într-o postare pe Facebook, a menționat că tichetul de masă e un adaos ce intră imediat în economie sub formă de consum.

„Să luăm tichetele de masă (Ministerul cică nu le mai anulează, doar o să le handicapeze, adică o să le impoziteze).
Ele reprezintă un mic adaos la salariu pentru muncitori (salariul e foarte mic, uneori sub salariul mediu, și de cele mai multe ori aproape de coșul minim de consum).
E un adaos ce este utilizat pentru procurarea unor produse alimentare. Adică consum imediat și curent.
Acum, mie mi se pare evident că e clar și pentru oricine a ținut o carte de economie în mâini că acest adaos intră imediat înapoi în economie sub formă de consum. El nu este economisit, el nu este scos în off-shore. El este consumat. Asta generează mai multe venituri la magazinele/locațiile care deservesc tichete de masă, mai multă cerere, mai multă ofertă, și o creștere a economiei. Adică, banii ăștia generează rapid alți bani în economie. Și alte locuri de muncă (sindicatele au calculat că la fiecare 25 de tichete, este creat un nou loc de muncă).
Tu ca minister vrei să tai banii ăștia (ori să îi impozitezi) când ei, în forma care sunt acum, revin imediat și indirect în economie (și în bugetul de stat)? Adică, vin în alt buzunar al statului. (Și mai cresc, indirect, salariile muncitorilor din contul companiilor)”, a explicat el.

Jurnalistul afirmă că, pe lângă faptul că e negândită ca inițiativă politică, asta trădează un fel de ne-gândire economică în genere, care e moștenită de la o guvernare la alta…

„Într-o economie bazată pe consum, toate guvernările, atunci când vor să sporească bugetul public, taie din cheltuielile populației, adică din consum (de stupizenia asta râde până și George Bush care, amintesc, imediat după 11 septembrie îndemna americanii să fie patrioți și să ajute să recupereze economia, adică să facă shopping). La noi guvernul taie din cheltuielile pentru consum și se miră că economia stagnează. Și nu crește.

Serios, unde se învață asta cu ”capitalismul local trebuie neapărat să aibă o populație săracă”? Pentru că eu știu, împreună cu toate manualele de economie (și pe care guvernanții văd că nu le-au citit) că o economie viguroasă nu poate crește atunci când oamenii abia de supraviețuiesc. De unde să cumpere mărfuri și produse? De unde să genereze cerere?”, a conchis el.

Amintim că, ieri, Ministerul Finanțelor a venit cu unele precizări, subliniind că nu va anula tichetele de masă, ci intenționează să facă modificări în legislație, pentru ca ele să fie impozitate.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților