„Mă mir însă când îi văd pe unii revoltându-se că, vezi Doamne, parlamentul nu e decât o mașinărie de vot, iar deputații ridică mâna așa cum le dictează șeful. Dar cum altfel? Cine sunt ei, ca să facă ce vor? Cine le dă dreptul să dicteze propriile reguli? Liderii au dreptate, poporul i-a votat pe ei, prin urmare, anume ei sunt în drept să decidă, în mare parte. Ne place sau nu, actualul sistem funcționează anume așa. Dacă nu sunteți de acord, schimbați sistemul și alegeți fiecare deputat în parte. Iar asta înseamnă trecerea la vot uninominal, ca deputații să fie aleși la fel ca primarii, direct de către oameni”, scrie, într-o postare pe platforma voxpublika, jurnalistul Nicolae Federiuc, transmite CURENTUL.
În opinia sa, dacă se va trece la acest sistem, „partidele vor trebui să depună același efort ca la locale: să identifice lideri regionali, să le dea importanța cuvenită, să-i atragă de partea lor, să investească în ei și să-și asume riscul că, după ce devine deputat, le poate da un șut în fund, așa cum fac primarii care pun interesul alegătorilor mai presus de interesul de partid”. „Respectiv, liderul de partid va fi constrâns să țină cont și de doleanțele deputaților săi, atunci când le va cere să ridice mâna în Parlament. Iar dacă cel ales va avea un minim bun-simț, va profita de acest lucru și va încerca să-și îndeplinească promisiunile din campania electorală”, notează el.
Jurnalistul susţine că, „în spatele deputatului ales nominal stau alegătorii”. „Așa cum sunt ei, buni, răi, informați sau manipulați. Sunt oamenii care l-au delegat să le reprezinte interesele, pe el, nu pe șeful său. Așa că poate invoca, pe bună dreptate, acest lucru, atunci când partidul nu ține cont de interesele sale”, afirmă Nicolae Federiuc.
El se referă şi la „slăbiciunile acestui sistem”. „Este evident că vor fi avantajate, într-o oarecare măsură, partidele care dispun de bani și resurse administrative. Dar acum nu tot așa este? Până la urmă, contează omul care se bucură de credibilitate. El poate fi într-un partid sau altul, dar rămâne același. Este liderul care adună cele mai multe voturi, respectiv are legitimitate, indiferent de culoarea politică. Iar dacă nu-i convine ceva, este liber să plece din partid și să se alăture altuia. Parlamentul trebuie să fie un organism flexibil și să se reorganizeze, de fiecare dată, atunci când interesul poporului o cere. Iar reprezentanții poporului sunt deputații și anume de ei depinde această flexibilitate. Altfel nu se poate”, mai notează sursa.
Cristina Pendea