Emoțiile legate de deciziile Curții Constituționale au început, în rândul societății, încă în luna ianuarie și tot de atunci actorii politici au început să deconteze deciziile Curții. Opinia a fost exprimată în cadrul dezbaterilor publice organizate de agenția de presă IPN, transmite CURENTUL.
Directorul general al Companiei de cercetare sociologică [imas], Doru Petruți, a spus că, criza politică este percepută de 90% din cetățeni.
„Am văzut câteva decizii ale Curții la început de an care nu o favorizau pe Maia Sandu. Acum vedem efectul invers – nu-l favorizează pe Igor Dodon. În ecuație intră tot felul de teze aruncate de actorii politici, inclusiv influența externă. Curtea a fost întotdeauna percepută ca fiind „creativă” și în permanență asociată în ponderi destul de diferite ca fiind subordonată cu o forță politică. În acest moment emoția amplifică mult lucrurile, oamenii sunt pe un val care prelungește competiția electorală prezidențială și totul se combină și rezultă tot felul de mutații și interpretări stranii din partea populației. Există percepții că jocurile sunt demult făcute și Moldova urmează un curs nu decis de cetățeni și politicieni”, a spus Doru Petruți.
Doctorul habilitat în drept constituțional, profesor, lector universitar, Alexandru Arsene, a spus că începutul aspectului negativ asupra Curții Constituționale a fost prin Hotărârea din martie 2016, când Curtea și-a arogat drepturi pe care nu le are.
„Nu s-a dus ulterior Parlamentul să facă modificările de rigoare. Criza politică s-a început odată cu finalizarea alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie. De asemenea, ea a început odată cu demisia neconstituțională a lui Chicu, care, conform Constituției, trebuia să-și îndeplinească atribuțiile până la desemnarea unui nou Guvern. A urmat apoi criza instituțională. Au fost contradicții de interese. Noua componență a CCM a reușit să-și îndeplinească funcțiile”, a spus Alexandru Arsene.
Cristina Parfeni