Cresc șansele Partidului Democrat din Moldova (PDM) de a deveni forță parlamentară, după alegerile din 11 iunie curent, informează CURENTUL.
Jurnalistul Victor Nichituș, într-un editorial, a declarat că a aflat din mai multe surse că primarii PDM și-au sporit activitatea și lucrează cu sârg în campania electorală desfășurată de formațiune.
„Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale în luna noiembrie 2019, la alegerile locale, Partidul Democrat din Moldova a câștigat conducerea a încă 71 de primării. Numărul total al primarilor care au apartenență la Partidul Democrat din Moldova ridicându-se la 261. Pentru Partidul Democrat din Moldova, la alegerile locale din 2019, au votat 177.811 cetățeni adică 16,53 la sută din cei înscriși pe listele electorale. Democrații au 238 de persoane care fac parte din consiliile orășenești ori sătești. Cifrele de mai sus arată că, la nivel local, democrații stau încă bine”, a comunicat el.
Nichituș a amintit că el de mai multe ori a explicat o vorba veche: Chișinăul nu e toată Moldova, și rămâne la opinia că soarta politicienilor moldoveni depinde în primul rând de starea de lucruri existentă în orașele și satele din provincie, acolo unde se află Moldova profundă.
„Spuneam, înaintea campaniei electorale din 2019, că moldovenii vor vota pentru faptele, nu vorbele, care se fac pentru locuitorii din provincie – ei sunt cei care pot schimba ecuația electorală. La alegerile parlamentare din 2019 Partidul Democrat din Moldova a înregistrat cel mai bun rezultat electoral din istoria sa, un număr record de 334 554 cetățeni votând pentru această formațiune politică iar 30 de persoane aflate pe lista acestui partid au ajuns deputați. Din 2019 până în prezent apele istoriei contemporane și-au spus cuvântul. Unii dintre deputații democrați au părăsit fracțiunea parlamentară a acestui partid. Semn că situația politică din 2019 nu este cea care ar putea fi comparată cu cea existentă în prezent. Iar în societatea moldavă s-a creat un trend potrivit căruia Partidul Democrat din Moldova ar putea să nu treacă bariera electoral de cinci la sută. Mai multe sondaje de opinie publică afirmă ca această formațiune nu ar trece pragul electoral. Ni se spune, din studiourile de televiziune, că aceștia nu sunt vizibili în Chișinău”, a mai notat el.
Jurnalistul a remarcat că, în 2021, șansele democraților de a deveni partid parlamentar depinde de primarii pe care îi dețin și de acțiunile întreprinse.
„Îmi pare firesc ca Partidul Democrat să fie mai puțin văzut în Chișinău – toate acțiunile electorale ale Partidului Democrat din Moldova se desfășoară în provincie, acolo unde au un număr mare de primari. Acolo unde au un număr mare de simpatizanți. Știrea referitoare la activizarea primarilor Partidului Democrat din Moldova nu înseamnă nimic altceva decât creșterea șanselor acestei formațiuni politice de a deveni partid parlamentar. Anunțul despre moartea lor politică este prematur”, a conchis liderul de opinie.
Cristina Gurez