„Care-i rostul cititului „nefolositor”? Ce obții de la cultura generală, pe care o acumulezi doar pentru tine, consumându-ți anii și energia? De ce mai exersăm mintea și o împovărăm cu nenumărate cunoștințe? Care-i utilul inutilului?” – se întreabă etologul Dorian Furtună, autor al mai multor cărți, cititor pasionat, informează CURENTUL.
El, într-o postare pe o rețea de socializare, spune că există, probabil, o singură justificare pentru această enormă risipă de timp și de efort intelectual – să știi că ai trecut prin viața și prin lumea asta încercând să le înțelegi.
„Să ai confortul lăuntric al unor revelații personale, să simți satisfacția că ai cunoscut misterele Naturii, amploarea evenimentelor trăite de omenire, operele de geniu ale gândirii umane și istoria magnifică a acestui Pământ care ne-a primit pentru o clipă, ca să-l părăsim apoi pe veci… A cunoaște cât poți de mult înseamnă a demonstra cât mai intens omenescul din tine, dacă admitem că omenescul e sinonim cu rațiunea”, a mai spus Furtună.
Etologul afirmă că, cine citește mult, pleacă de pe lumea asta cu mintea plină – iată adevăratul „profit” pe care ni-l oferă cartea. „Și iată unica diferență autentică dintre modurile în care viața poate fi trăită și părăsită de om față de oricare alte viețuitoare…”, a conchis el.
Cristina Gurez