[ X ]
[ X ]
[ X ]
Opinia expertului Ion Manole: Cum vor influența locuitorii din stânga Nistrului rezultatul viitoarelor alegeri parlamentare
19 Septembrie

Directorul Asociației Promo-Lex, Ion Manole, în cadrul unui interviu acordat pentru tribuna.md, a declarat că participarea cetățenilor din stânga Nistrului la următorul scrutin parlamentar poate influența rezultatul alegerilor, dar votrul trebuie să fie conștient, transmite CURENTUL.

Ion Manole spune că subiectul participării cetățenilor din stânga Nistrului este un subiect controversat și complicat.

„Statul are obligația să creeze condiții tuturor cetățenilor cu drept de vot pentru ca aceștia să își exercite dreptul de a alege sau de a fi ales. Deoarece numărul cetățenilor din teritoriul necontrolat de autoritățile constituționale este destul de mare (peste 10% din numărul total de alegători) participarea lor poate influența rezultatele oricăror alegeri organizate de autoritățile constituționale.

În același timp, există și noțiunea de vot conștient. Adică, pentru ca un cetățean să poată face alegerea corectă, trebuie să se respecte câteva condiții obligatorii. În primul rând cetățenii trebuie să se poată informa și să poată obține fără careva obstacole oricare materiale cu conținut electoral, atât de la autorități, observatori sau jurnaliști, cât și de la concurenți electorali înscriși în cursa electorală. Totodată, ei trebuie să aibă posibilitatea de a participa la întâlnirile electorale cu concurenții electorali ori cu reprezentanții și simpatizanții lor”, a spus Ion Manole.

De asemenea, el menționează că cetățenii din Transnistria sunt cei mai neinformați despre actualitățile din țară.

„Alegătorii din regiunea de est a RM sunt cea mai neinformată categorie de cetățeni. În condițiile respective sunt și cel mai manipulat grup de alegători, ținând cont de propaganda și numeroasele surse media, care nu contribuie la educarea și informarea cetățenilor.

Totodată, trebuie să menționăm aici și faptul că cetățenii din stânga Nistrului sunt izolați practic în totalitate. Regiunea poate fi vizitată numai de unii politicieni, oameni de cultură, reprezentanți ai societății civile de la Chișinău, în timp ce alții, fie că au interdicții, fie că vor avea obstacole și le va fi foarte complicat să se bucure de aceleași condiții și ar putea invoca aceasta situație.

Pe lângă toate acestea, noul sistem electoral va complica foarte mult asigurarea condițiilor optime pentru respectarea codului electoral în circumscripția (circumscripțiile) respective, fapt ce poate compromite procesul, dar și încrederea în procesul electoral și instituția parlamentului”, a spus Ion Manole.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților