[ X ]
[ X ]
[ X ]
Operatorii din domeniul alimentar vor avea timp suplimentar pentru a se conforma la noile cerințe privind informarea despre produsele alimentare
22 Ianuarie

Deputații vor modifica Legea privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare în vederea extinderii termenului de aplicare a unor prevederi, oferind operatorilor din domeniul alimentar timp suplimentar pentru a se conforma normelor stipulate în lege. Un proiect în acest sens a fost avizat pozitiv în ședința de astăzi a Comisiei mediu și dezvoltare regională, transmite CURENTUL.

Modificarea propusă prevede ca obligativitatea prezentării informației privind declaraţia nutriţională să fie amânată cu 18 luni, având în vedere că laboratorul de referință al Centrului Republican de Diagnostic Veterinar nu este dotat cu echipamentul respectiv pentru a efectua testele necesare privind indicarea cantităților de grăsimi, acizi grași saturați, glucide, zaharuri, proteine și sare, etc.

Ca urmare a modificării se va acorda timp suplimentar pentru dotarea, achiziționarea echipamentului și acreditarea laboratorului la metodele de analiză necesare pentru prezentarea declarației nutriționale corespunzătoare pe eticheta produsului alimentar.

De notat că Legea privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare, care stabilește noi cerințe pentru produsele alimentare comercializate, a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2020. Potrivit acestora, eticheta trebuie să conțină obligatoriu denumirea produsului alimentar și lista ingredientelor sau adjuvanților tehnologici care provoacă alergii sau intoleranţă. Totodată, eticheta trebuie să includă informații referitoare la cantitatea netă de produs alimentar, data durabilităţii minimale sau data limită de consum sau data fabricării și termenul de valabilitate, alte informații relevante.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților