[ X ]
[ X ]
[ X ]
Operatorii centralelor termice pe biomasă pot beneficia de instruire gratuită în ajunul sezonului de încălzire
6 Septembrie

Proiectul Energie şi Biomasă oferă cursuri gratuite de instruire operatorilor centralelor termice pe biomasă din instituţiile beneficiare ale proiectului, transmite CURENTUL.

Cursurile, cu o durată de 40 de ore, vor fi organizate în ajunul sezonului de încălzire, perioada septembrie-noiembrie, curent pentru operatorii celor peste 200 de instituţii publice racordate la sisteme de încălzire pe biomasă din fondurile europene ale Proiectului Energie şi Biomasă.

Cursurile de instruire vor fi oferite în cadrul Centrului de Instruire a Operatorilor creat cu suportul Proiectului Energiei şi Biomasă. Centrul este dotat cu centrale termice pe biomasă alimentate cu două tipuri de biocombustibil (brichete şi pelete), precum şi colectoare solare conectate la sistemele de încălzire eco.

Instruirile sunt realizate de experţi şi practicieni în sectorul energiei regenerabile.

Centrul de Instruire a Operatorilor a fost creat în decembrie 2016 în cadrul Centrului de Excelenţă în Construcţii, instituţie acreditată de Ministerul Educației să ofere instruire în gestionarea sistemelor de producere a energiei termice din biomasă şi a apei calde menajere de la energia solară.

Amintim că în prezent peste 200 de instituţii publice din Republica Moldova sunt racordate la sisteme de încălzire pe biomasă şi 1000 de gospodării casnice sunt încălzite cu energie verde datorită suportului acordat de Proiectul Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Proiectul Energie şi Biomasă, etapa a doua, este un proiect de trei ani realizat în perioada 2015-2017. Proiectul are un buget total de 9,41 milioane Euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. El continuă prima etapă a proiectului, implementat în 2011-2014, cu un buget total de 14,56 milioane Euro, oferiţi de Uniunea Europeană (14 milioane Euro) şi PNUD (560 000 Euro).

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților