Mai multe evenimente din ultima perioadă ne duc la concluzia logică – investiţiile au devenit o preocupare majoră, o prioritate pentru actuala guvernare. Numai în ultima săptămână, am primit câteva mesaje clare în acest sens de la cel mai înalt nivel şi voi invoca doar câteva exemple: oportunitățile investiționale din Republica Moldova au fost discutate în cadrul unei întrevederi a Prim-ministrului Natalia Gavrilița cu reprezentanții Asociației de Afaceri Americană-Central Europeană (ACEBA); situația economică actuală și măsurile întreprinse de Executiv pentru dezvoltarea unui mediu de afaceri atractiv și competitiv au fost discutate la întrevederea Prim-ministrului cu reprezentanții Asociației Businessului European (EBA); la Chişinău s-a desfăşurat Forumul „Moldova Business Week”, în cadrul căruia o atenţie sporită s-a acordat investiţiilor; reprezentanții Corporației Financiare Internaționale (CFI) au fost în vizită la Guvern, iar discuțiile s-au axat pe rezultatele studiului de diagnosticare a sectorului privat din Republica Moldova efectuat de Banca Mondială, dar și pe necesitatea creșterii numărului de companii private din Republica Moldova, care să producă afaceri de calitate și cât mai multe locuri de muncă.
Toate astea arată că autorităţile au început să acorde o atenţie sporită investiţiilor şi acest lucru e logic, dacă luăm în calcul că, fără noi infuzii de capital, economia nu are cum să-şi revină. Şi statul se pare că e gata să acționeze pe post de catalizator al investiţiilor, iar Programul PARE 1+2, aprobat recent de Guvern (atragerea remitenţelor în economie) e încă o dovadă în acest sens. Deci, prin acţiunile sale, factorii decizionali ne confirmă că ţintesc două direcţii, atunci când e vorba de impulsionarea investiţiilor: 1) investiţiile externe (străine); 2) investiţiile ce ar putea fi efectuate de cetăţenii aflaţi peste hotare. Dar, pentru a avea un tablou integru şi pentru a obţine maximă eficienţă, autorităţile ar trebui să atragă atenţie şi celei de-a treia direcţii: investiţiile interne, adică acele investiţii ce pot fi efectuate de către cetățenii și investitorii aflaţi aici, în Moldova, dar în special de companiile autohtone.
În Moldova există suficient capital ce ar putea fi atras în circuitul investiţional – trebuie doar de acţionat prompt în această direcţie. De ce are nevoie de regulă un investitor? De un cadru legal şi normativ atractiv și previzibil care să poată să-i garanteze drepturile. De cât mai puţină birocraţie. De o justiţie corectă. De acces relativ uşor şi în condiţii acceptabile la mijloace financiare. De încurajare și susținere din partea autorităților de reglementare. Da, potenţialii investitori trebuie încurajaţi şi acest aspect e la fel de important ca şi toate cele menționate mai sus. Vedem că se depun eforturi pentru perfecţionarea cadrului legal, pentru debirocratizarea unor procese şi pentru asigurarea unei justiţii corecte. Posibil în timp ele vor da efecte. Mai rămâne de lucrat la capitolul acces la mijloace financiare în condiţii acceptabile, dar înţelegem că şi perioada pe care o traversăm e una specifică.
Dar cum rămâne cu încurajarea potenţialilor investitori locali? Părerea mea este că ei trebuie atraşi în dialogul şi în acţiunile factorilor decizionali ce vizează investitorii străini şi cetăţenii de peste hotare care pot eventual efectua investiţii în economia naţională. Investitorii locali nu trebuie să se simtă abandonaţi, excluşi din procesele importante ce au loc în țara noastră. Iar în momentul în care ei vor fi atraşi în acţiunile ce vizează impulsionarea investiţiilor, efectele benefice, în opinia mea, nu vor întârzia să apară. Când acest lucru se va întâmpla, cu siguranţă vom putea spune că s-a făcut tot ce era necesar pentru ca în Moldova să fie efectuate noi investiţii.
Alec Ignat,
Director general al Tirex-Petrol S.A.