Organizația Națiunilor Unite în Republica Moldova lansează cea de-a 15-a ediție a competiției pentru Premiile ONU în domeniul Drepturilor Omului cu scopul de a recunoaște cele mai valoroase acțiuni de promovare și apărare a drepturilor omului în Republica Moldova, transmite CURENTUL.
Competiția își propune să evidențieze și premieze cele mai creative, inovative, eficiente, oportune și participative inițiative și acțiuni de apărare și promovare a drepturilor omului.
Ediția anului 2019 a competiției include șase premii, după cum urmează:
• Premiul General pentru o realizare remarcabilă în domeniul drepturilor omului în anul 2019;
• Premiul pentru o realizare remarcabilă în domeniul drepturilor omului la nivel local în anul 2019;
• Premiul pentru activism remarcabil în domeniul drepturilor omului în anul 2019;
• Premiul pentru integrarea remarcabilă a drepturilor omului și echității în structura internă și operațională a organizației în anul 2019;
• Premiul special pentru grupuri/organizații ale copiilor și tinerilor pentru realizări remarcabile în promovarea drepturilor omului în anul 2019;
• Premiul special pentru organizații, grupuri de tineri sau indivizi pentru promovarea drepturilor și sănătății sexual reproductive în anul 2019.
Nominalizările pentru oricare din premiile menționate mai sus pot fi făcute online: www.un.md/nominalizare. Candidații propuși pot fi persoane fizice sau entități pentru activitățile care au fost întreprinse în perioada septembrie 2018 – septembrie 2019. Sunt acceptate atât nominalizările părților terțe, cât și auto-nominalizările.
Pentru mai multe detalii despre procesul de nominalizare este indicat să fie accesat regulamentul concursului pe site-ul ONU în Moldova: http://md.one.un.org/content/unct/moldova/ro/home/presscenter/press-releases/un-human-rights-award-2019.html.
Formularele de nominalizare pot fi depuse online, prin email sau poștă în atenția ONU Moldova. Termenul limită pentru înregistrarea candidaților este 27 octombrie 2019.
Dosarele persoanelor sau entităților nominalizate, obținute în urma procesului de consultări publice, precum și în urma analizei altor materiale disponibile, vor fi jurizate de o echipă de experți și de un consiliul independent, format din reprezentanți ai organizațiilor internaționale și experți independenți.
Câștigătorii competiției vor fi anunțați și premiați în cadrul Galei Premiilor ONU pentru Drepturile Omului, organizată anual cu prilejul aniversării Zilei Drepturilor Omului, în luna decembrie.
Cristina Parfeni