Întreaga omenire astăzi luptă cu cea mai mare provocare întâlnită vreodată – pandemia de COVID-19. Fiind înregistrată pentru prima dată în China la sfârșitul lui 2019, noul coronavirus s-a răspândit foarte rapid în toată lumea, ajungând în Republic Moldova în luna martie 2020, când a fost anunțat primul caz pozitiv cu coronavirus.
Astăzi, în Moldova, peste 900 cazuri sunt confirmate cu COVID-19. Guvernul RM și-a mobilizat forțele și resursele pentru a lupta împotriva pandemiei și a reduce impactul ei asupra sectoarelor social și economic inclusiv asupra dezvoltării țării.
Echipa de Țară a Națiunilor Unite în Moldova a fost în contact permanent cu Guvernul RM și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Social (MSMPS), oferind suport în trei domenii prioritare: pregătirea sistemului de sănătate, suport tehnic și de consolidare a capacităților și informare și comunicare privind COVID-19. Împreună cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Oficiul Coordonatorului Rezident a identificat necesitățile pentru a susține cele patru scenarii prognozate pentru Moldova. Adițional, ONU Moldova a inițiat dialogul cu partenerii de dezvoltare și agențiile sale pentru a canaliza resursele și expertiza către cele mai urgente necesități pentru susținerea sistemului medical.
„Acesta este probabil cel mare test pe care omenirea trebuie să-l treacă. Cuvintele și acțiunile cheie acum sunt solidaritate, empatie și responsabilitate. Noi trebuie să gândim strategic și să fim cu doi-trei pași înainte, astfel încât fiecare cetățean să primească ajutorul de care are nevoie. ONU Moldova și agențiile sale susțin Guvernul RM oferind expertiză, resurse și networking-ul (rețeaua de colaborare) pentru a combate pandemia.” a menționat Simon Springett, Coordonator Rezident ONU Moldova.
În rezultatul lucrului de coordonare, OMS, una din agențiile ONU, a oferit 2500 kit-uri teste COVID-19 și echipament de protecție pentru lucrătorii sistemului medical. De asemenea, OMS a desfășurat peste 10 instruiri pentru specialiști, epidemiologi și șefi de spitale privind gestionare clinică a COVID-19, iar în colaborare cu PNUD Moldova a informat peste 75 de primari și lideri comunitari din toată țară. În luna martie platforma online privind COVID-19 a fost lansată în Moldova cu susținerea UNFPA Moldova care furnizează date în timp real despre cazurile cu coronavirus. Recent, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare împreună cu PNUD Moldova au procurat peste uniforme medicale de protecție. Alte echipamente medicale urmează a fi livrate în cadrul aceluiași acord. În același timp, UNICEF Moldova este în proces de procurare a echipamentelor medicale necesare și facilitare a procurării medicamentelor pentru tratarea COVID-19 și pentru controlul HIV. În timp ce UN Women s-a aliat cu UNFPA, oferind măști de protecție, dezinfectanți, dar și alte produse de primă necesitate, cum ar fi alimente de bază, detergenți, produse de igienă menstruală, scutece pentru copii pentru 250 de femei supraviețuitoare ale violenței cu susținerea Suediei.
Comunicarea privind COVID-19 joacă un rol important în oprirea răspândirii pandemiei. Agențiile ONU Moldova împreuna cu partenerii de dezvoltare susțin MSMPS în dezvoltare unei comunicării strategice, producerea materialelor de informare și diseminarea informației prin toate mijloacele disponibile/potrivite pentru a asigura dreptul la informație a fiecărui cetățean.
Acestea dar și alte activități sunt întreprinse de ONU Moldova în colaborare cu partenerii de dezvoltare pentru a susține autoritățile în lupta contra pandemiei de COVID-19.
În lume, Secretarul General al Națiunilor Unite, António Guterres, a lansat un plan global privind răspunsul umanitar coordonat, în valoare de 2 miliarde de dolari, pentru combaterea COVID-19 în unele dintre cele mai vulnerabile țări ale lumii, în efortul de a proteja milioane de oameni și de a opri răspândirea necontrolată a virusului pe glob.
COVID-19 a provocat deja decesul a peste 70.000 de persoane în lumea întreagă, raportându-se peste 1 milion de cazuri de infectare. Virusul s-a extins în toate colțurile lumii, iar acum începe să se răspândească și în țările care se confruntă deja cu crize umanitare din cauza conflictelor, dezastrelor naturale și schimbărilor climatice.