Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, vine cu îndemnul către participații înregistrați oficial în cursa electorală și către acei care urmează să intre în competiția pentru scrutinul parlamentar ca să desfășoare o campanie corectă și democratică, transmite CURENTUL.
Potrivit Ombudsmanului, scrutinele anterioare au demonstrat că, frecvent, în competiția electorală au fost încălcate drepturile omului, ignorate cu brutalitate regulile de joc, pentru obținerea cu orice preț a voturilor alegătorilor, prin manipulare, hărțuirea oponenților, distribuirea de falsuri, promovarea unor mesaje xenofobe, rasiste, homofobe, cu discurs discriminatoriu și de ură.
Avocatul Poporului cheamă concurenții electorali să adopte un comportament civilizat, bazat pe respect față de drepturile omului și demnitatea umană, față de oponenți și electorat.
„Campaniile electorale agresive nu pot decât să trezească dezamăgire în rândul electorilor și să-i descurajeze de a participa la procesul electoral democratic. Agresiunea și violența psihologică în campaniile electorale pot avea doar efecte negative, implicit pot afecta dreptul fundamental de exercitare a drepturilor electorale”, se spune în Declarație.
Avocatul Poporului încurajează partidele participante la cursa parlamentară să semneze un cod de conduită privind modul de desfășurare și reflectare a campaniei electorale, care să fie în continuare respectat de către acestea.
Maia Bănărescu cheamă la responsabilitate și la corectitudine, amintind că retorica bazată pe excludere și dezbinare nu are nimic în comun cu valorile democratice și cu respectul față de drepturile și libertățile fundamentale ale omului.
„Împărțirea societății în „ai noștri” și „ai voștri” sau „alții” / „străinii” creează imaginea de dușman, exploatează stereotipurile și prejudecățile, apelând la cele mai primitive laturi ale ființei umane. De asemenea, Ombudsmanul Copilului atenționează asupra neadmiterii utilizării imaginii minorilor în scopuri electorale”.
Avocatul Poporului face apel la responsabilii pentru desfășurarea procesului electoral să monitorizeze cu atenție mersul campaniei electorale și să sancționeze orice abateri de la legislația electorală admise de către competitorii electorali, în corespundere cu normele legale cu privire la alegeri.
Maia Bănărescu mai atrage atenția asupra importanței de a fi asigurate condițiile necesare pentru realizarea dreptului electoral de către cetățenii moldoveni aflați peste hotare, precum și de către acei domiciliați în raioanele din stânga Nistrului.
„De asemenea, e nevoie să fie întreprinse acțiunile de rigoare pentru garantarea securității procesului de votare în localitățile aflate în Zona de Securitate şi pentru monitorizarea nestingherită a acestuia de către observatorii naționali și internaționali”.
Avocatul Poporului reiterează recomandările sale referitoare la asigurarea condițiilor adecvate/adaptarea rezonabilă pentru realizarea dreptului la vot de către persoanele cu diferite tipuri de dizabilități (senzoriale, locomotorii, psihosociale, etc.), ale celor aflate în instituții rezidențiale.
Maia Bănărescu încurajează reprezentanții societății civile să urmărească cu atenție evoluția evenimentelor în campania electorală și să semnaleze neregulile depistate, pentru descurajarea și penalizarea acestora.
Avocatul Poporului anunță că Instituția Ombudsmanului va monitoriza campania electorală și desfășurarea scrutinului parlamentar, iar constatările generale se vor regăsi în raportul său privind respectarea drepturilor și libertățile fundamentale ale omului în anul 2021.
Cristina Pendea