[ X ]
[ X ]
[ X ]
Olesea Stamate explică modificările propuse la Legea Avocaturii: Să beneficieze de imunitate similară cu cea a judecătorilor
17 Ianuarie

Deputatul PAS, Olesea Stamate, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, face unele precizări cu privire la modificarea unui articol din Legea Avocaturii, transmite CURENTUL.

Olesea Stamate spune că anul trecut a fost modificată Legea avocaturii prin care a fost exclus examenul de accedere în fucția de avocat a procurorilor și judecătorilor – excludere vehement criticată de avocați, dar și de PAS.

„Totodată, a fost adoptată încă o modificare așa, mai pe sub masă. (Ne)surprinzător această modificare propusă de Marina Tauber instituia o imunitate disproporționată avocaților, astfel încât art. 52 alin. (2) din Legea avocaturii la moment sună în felul următor:

(2) Avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția infracțiunii flagrante”, spune Stamate.

Deputatul afirmă că se dorește un mecanism eficient și echilibrat pentru toți actorii din justiție, iar un asemenea mecanism nu presupune să construim ziduri de protecție împotriva abuzurilor, ci soluționarea lor.

„Or, de altfel, ar trebui să instituim norme similare, o așa numită imunitate pentru toți?

Judecătorii, spre exemplu, au un anumit grad de imunitate. Și totuși când ține de infracțiunile de corupție și de cazuri de flagrant, acordul CSM nu este necesar. Am înregistrat și un proiect de modificare a Constituției pentru a limita imunitatea deputaților în cazul infracțiunilor de corupție. Și în acest context, această imunitate a avocaților pare disproporționată.

Printre avocați sunt mulți profesioniști onești, care-și fac meseria cu onoare și luptă cu corupția din sistem. Însă sunt și cazuri când avocatul acționează ca un ”intermediar” între client și judecător sau procuror. Și asemenea cazuri trebuie investigate și sancționate. Cum suntem împotriva corporativismului în procuratura, judiciar, la fel trebuie să evităm corporativismul în avocatură”, spune Stamate.

Astfel, deputatul spune că o soluție de compromis, până nu se curăță sistemul, ar fi ca avocații să beneficieze de imunitate similară judecătorilor și cea care o propun pentru deputați – adică – cu excepția infracțiunilor de corupție și cazurilor de flagrant.

„Și asta ar fi o măsură de compromis, care sper ca va fi agreată de avocați. Or, nici în România, de exemplu, legislația nu prevede vreo încuviințare pentru acțiunile de urmărire penală împotriva avocaților. Iar un amendament care a fost promovat în 2016, care limita genul de corespondență care putea fi verificată de procurori a fost dur criticat”, mai spune Stamate.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților