Deputata Olesea Stamate, fostă președintă a Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, a venit cu o serie de precizări în privința investigației ce-l vizează pe Herman von Hebel, președintele Comisiei Pre-vetting, informează CURENTUL.
„În investigație apare un citat din partea mea, care zice ca ”ulterior selectării domnului în cadrul comisiei, au apărut informații cu referire la activitatea dlui în Albania, însă era deja tîrziu”. Este regretabil că se recurge la asemenea strategii, sper ca nu este rea-intenția jurnaliștilor care au realizat investigația. Eu nu am dat niciun comentariu, sau reacție la acest subiect, înainte de publicarea investigației. Unica reacție care am dat-o este cea ulterioară publicării investigației, unde m-am văzut citată, fără să fi oferit vreun comentariu. Adevărat, jurnaliștii au postat comentariul meu oferit post-factum, în textul investigației. Între timp însă, comentariul care mi-a fost atribuit eronat, fusese deja preluat de mai multe surse media.
În cazul în care s-ar adeveri anumite fapte reprobabile despre oricare dintre membrii comisiilor pre-vetting sau vetting – nu poate fi vorba de „e tîrziu, deja au fost selectați””, a menționat ea într-o postare pe Facebook.
Olesea Stamate a spus că, în cazul în care ar fi vorba despre situații care ar pune la dubiu integritatea și buna reputație a vreunui membru al comisiei – asemenea situații trebuie discutate și rezolvate, într-un mod cât mai transparent. Exact așa s-a procedat în cazul unui membru CSM – despre care ulterior selectării lui în Parlament – au apărut informații care nu erau cunoscute nici comisiei pre-vetting nici Parlamentului în procesul de evaluare/selectare.
„În cazul din speță, consider că explicațiile oferite de comisia pre-vetting referitoare la activitatea domnului Von Hebel în cadrul Curții Penale Internaționale prezintă suficient de detaliat toate circumstanțele.
Orice proces de reformă stârnește opinii pro și contra. Sunt întotdeauna mulțumiți dar și nemulțumiți de orice restructurare. La fel ca și în cazul reformei justiției din Republica Moldova, pe care mulți încearcă să o discrediteze, prin orice metode posibile”, a conchis deputata.