[ X ]
[ X ]
[ X ]
Oleg Țulea: „Noi verificăm disponibilitatea statelor de a ne permite deschiderea secțiilor de votare în baza propunerilor CEC”
19 Septembrie

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Oleg Țulea, afirmă că cel mai probabil, peste hotare vor fi deschise circa 150 secții de vot, transmite CURENTUL.

În cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, Oleg Țulea a menționat că MAEIE se va axa pe propunerile CEC-ului.

„Numărul secțiilor de votare care a apărut anume datorită necesității de a verifica acceptul autorităților din aceste state, exact locațiile care sunt propuse sau identificate ca fiind locațiile pentru a fi deschise secții de votare, din ceea ce am înțeles eu, această listă CEC-ul a compilat-o, având în vedere, pe de o parte, alegerile precedente, având în vedere solicitările care vin din partea asociațiilor diasporale, inclusiv dl președinte al CEC ne-a spus că inclusiv solicitări care vin doar printr-o scrisoare sau un e-mail transmis în adresa CEC-ului și această solicitare este contabilizată. Dar CEC-ul a bugetat deschiderea a aproximativ 150 de secții de votare. Maximum cât am deschis noi pe parcursul anilor de când organizăm procesul electoral au fost 125 sau 128 de secții. Ceea ce face Ministerul Afacerilor Externe în prezent, noi verificăm disponibilitatea statelor de a ne permite deschiderea secțiilor de votare în baza propunerilor CEC. Având centralizate toate aceste răspunsuri pe care noi ne dorim să le avem până vineri, dar le vom centraliza până luni….”, a spus Oleg Țulea.

De asemenea, ministrul afirmă că secțiile vor fi deschise în jur de 40 de țări.

„Probabil că în jur de 40, mi se pare că. Deci, CEC-ul va decide în final câte secții de votare și unde. Datoria noastră, a Ministerului Afacerilor Externe, să furnizăm toată informația cu privire la numărul de cetățeni, cu privire la regulile sanitare, cu privire la experiența altor state, de exemplu, care au organizat alegerile în regim de pandemie”, a mai spus ministrul.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților