[ X ]
[ X ]
[ X ]
Oleg Țulea, despre implementarea Acordului de Asociere UE-RM: „Am progresat la capitolul armonizarea legislației”
3 Iulie

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Oleg Țulea, a prezentat rezultatele și prioritățile privind implementarea Acordului de Asociere Uniunea Europeană (UE) – Republica Moldova (RM), transmite CURENTUL.

Astfel, ministrul Țulea s-a referit la 3 componente:

„Implementarea Acordului. Am progresat la capitolul armonizarea legislației. 360 de acte UE au fost transpuse deplin în legislația națională, 130 – parțial, 65 -66 din exporturi sunt orientate spre piața comunitară. O bună parte din cetățeni, 2,3 mln. au reușit să călătorească în spațiul comunitar. În prima jumătate de an am reușit să adoptăm o anumită dinamică în implementarea în domenii sectoriale. Au fost recuperate mai multe restanțe: transportul, protecția mediului, bariere în comerțul extern, măsuri sanitare și fitosanitare.

În prima jumătate din an a fost adoptată strategia națională antidrog, modificări la legea privind transpunerea actelor europene, adoptarea legii privind achizițiile energiei, apei, servicii poștale.

Am concentrat eforturile în îndeplinirea a 8 acțiuni prioritare de reformă: legea privind spălarea banilor și finanțarea terorismului, R. Moldova a aderat la programul rețelei anticorupție, crearea unei echipe comune de investigarea a fraudei bancare, legea prin care s-a anulat cetățenia prin investiție, legea ONG-urilor etc.

A doua componentă am avut ca prioritate negocierea unei noi agende de asociere pentru următorii ani. Aceasta va sta la baza unui nou plan de acțiuni pentru implementarea Acordului.

Am pledat pentru continuarea dialogului politic pe care ne-am propus să-l dinamizăm și extindem. În carantină am purtat la multe discuții. Mai multe state europene ne-au oferit asistență în lupta cu COVID-19.

Al treilea component ține de valorificarea oportunităților Parteneriatului Estic. Am asigurat o interacțiune constantă cu partenerii europeni”, a spus Oleg Țulea.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților