[ X ]
Oleg Serebrian, despre criza energetică și discuțiile cu Tiraspolul: Suntem în aceeași barcă, trebuie să menținem echilibrul
8 Noiembrie

Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian afirmă că, în contextul crizei energetice, sunt necesare soluții potrivite pentru ambele maluri ale Nistrului, or, statul trebuie să-și ajute cetățenii și din stânga Nistrului, informează CURENTUL.

„Noi am propus Tiraspolului, la începutul lunii noiembrie, o diminuare proporționată a consumului de gaze naturale, în așa fel încât să împărțim în egală măsură această povară, în spiritul că „suntem în aceeași barcă” – lucru menționat și de Tiraspol la ultimele discuții. Și dacă suntem în aceeași barcă – nu o scufundăm, dar încercăm să păstrăm un anumit echilibru. Această soluție pe care am propus-o noi, chiar dacă neîndestulătoare pentru ambele maluri, ar fi lăsat posibilități pentru găsirea unor soluții pentru mai departe.

Temerea noastră e că nu e aceasta ultima problemă. Ținând cont de război, situația din regiune, temperaturi, eventuale implicații tehnice… Trebuie să găsim o soluție cum ieșim din situația în care gazul nu vine deloc. Gazul acum totuși vine, chiar dacă nu toată cantitatea. Noi nu putem exclude proasta variantă că importul de gaz dinspre est va fi suspendat”, a declarat oficialul în cadrul dezbaterilor organizate de Agenția de Presă IPN – „Relația Chișinău-Tiraspol în contextul crizelor acutizate: oportunități și pericole noi”.

Oleg Serebrian a remarcat că Republica Moldova nu va rămâne în niciun caz fără gaz, dar problema ține de cost, ca și-n cazul energiei electrice.

„Întrebarea e ce facem cu cetățenii?! Nu e doar o problemă politică, dar și morală. Un stat e obligat să-și apere cetățenii! În stânga Nistrului peste 90% sunt cetățeni ai Republicii Moldova. E vorba de peste 300 de mii de cetățeni. Nu este nici conform principiilor morale, nici dreptului internațional – să-ți abandonezi cetățenii”, a mai spus el.

Vicepremierul a mai menționat că temerea guvernării e că „vom fi puși în fața unor situații și mai complexe”.

„Nepregătit e Tiraspolul să meargă la un dialog substanțial ca să găsim soluții și pe alte teme… Dacă se întâmplă ceva pe Nistru, Chișinăul și Tiraspolul trebuie să aibă o poziție comună, pentru că inundat poate fi nu doar malul drept, dar și malul stâng. Dacă ar ceda barajul de la Dubăsari… În cazul unui război, cum e cel din Ucraina, vedem că se pot întâmpla diverse lucruri, nu putem exclude nici unul dintre cele mai proaste scenarii. Trebuie soluții și pentru malul de drept, și pentru malul stâng”, a conchis membrul Guvernului.

Inapoi la arhiva noutaților