[ X ]
Ofiţerii CNA, SPIA, Poliţiei de frontieră şi ai Serviciului vamal au împărţit materiale anticorupţie
9 Decembrie

Au făcut echipă comună, împărţind materiale informative despre fenomenul corupţiei şi metodele de combatere ale acestuia la mai multe puncte de frontieră. Acţiunea s-a desfăşurat sub egida CNA şi PNUD Moldova şi a reunit reprezentanţi ai Poliţiei de Frontieră, ai Serviciului Vamal şi ai Serviciului protecţie internă şi anticorupţie al Ministerului Afacerilor Interne, transmite CURENTUL.

Toţi cei care au traversat astăzi punctele de frontieră Palanca, Giurgiuleşti, Sculeni sau Leuşeni au fost întâmpinaţi de ofiţerii celor patru instituţii care le-au oferit pliante, calendare, broşuri, care conţineau informaţii despre paşii pe care trebuie să-i întreprindă o persoană care s-a confruntat cu un act de corupţie. De asemenea, călătorii au găsit în materialele distribuite numerele de telefon ale tuturor liniilor anticorupţie ale entităţilor, dar şi mesaje prin care sunt îndemnaţi să denunţe corupţia. Ofiţerii le-au povestit interlocutorilor despre drepturile şi obligaţiunile lor, în calitate de cetăţeni, dar şi despre răspunderea pentru comiterea faptelor de corupţie.

Astfel, într-un pliant comun, fiecare instituţie a venit cu un mesaj în care a dorit să convingă oamenii să-i sesizezeze în cazul în care un angajat al autorităţii a comis o faptă de corupţie. În mesajul Serviciului Vamal se spune că „fenomenul corupţiei ne afectează pentru că este alimentat, pentru că nu e denunţat şi este acceptat. Dacă un funcţionar al SV este implicat într-un act de corupţie, vă îndemnăm să ne informaţi la numărul de telefon 0 22 788888. La fel au solicitat şi reprezentanţii SPIA şi ai Poliţiei de Frontieră. „Denunţă o tentativă sau un act de corupţie, săvârşit de un angajat al Ministerului Afacerilor Interne” la numerele de telefon 1520 (SPIA) sau 0 22 259 675 (PF), se spune în mesajul celor de la MAI, care au mai adăugat că „a fi integru înseamnă a fi liber!”.

Amintim că la CNA funcţionează linia naţională anticorupţie la numărul de telefon 0 800 55555 care funcţionează non-stop cu apel gratuit. Un ofiţer de serviciu va preia apelul şi îl înregistrează pentru a fi redirecţionat lucrătorilor operativi. Anul acesta, mai mult de 2500 de apeluri au fost recepţionate prin intermediul liniei naţionale anticorupţie.

Evenimentul are loc în cadrul Săptămânii anticorupţie sub sloganul „Uniţi împotriva corupţiei”. Acesta este susţinut de Proiectul PNUD Moldova cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei.

Cristina Pendea

1 2 3 4 5

Inapoi la arhiva noutaților