[ X ]
[ X ]
[ X ]
Oficiali europeni: Continuăm să împărtășim opinia Comisiei de la Veneția, ce spune că schimbarea sistemului electoral generează îngrijorări serioase
21 Iulie

„Votul de joi al Parlamentului Republicii Moldova în privința sistemului electoral mixt vine direct contra recomandărilor recente ale Comisiei de la Veneția și ale Oficiului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului”. Despre aceasta se menționează în declarația comună a șefei Politicii Externe și de Securitate Europene, Federica Mogherini și Comisarului European pentru Negocieri de Extindere și Politica Vecinătății, Johannes Hahn, informează CURENTUL.

Oficialii menționează că, „deși decizia de a schimba sistemul electoral aparține statului, Uniunea Europeană crede cu tărie că orice schimbare a sistemului electoral ar trebui să consolideze democrația, să fie bazată pe consens între forțele politice și să urmărească consultarea largă a societății civile, dar și recomandările partenerilor internaționali”.

„Continuăm să împărtășim opinia Comisiei de la Veneția și a Oficiului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului, prin care se spune că asemenea schimbări generează îngrijorări serioase în privința democrației în contextul politic actual”, menționează oficialii.

Ei mai anunță că Uniunea Europeană va continua să urmărească îndeaproape evoluțiile privind reforma electorală și implementarea acesteia. „Uniunea Europeană a punctat recent necesitatea de a respecta mecanismele democratice, implicând sistemul parlamentar pluripartidist și cu respectarea legii.

Implementarea acestor modificări va fi evaluată și în lumina obligațiilor Republicii Moldova în baza Acordului de Asociere și ca membru al Consiliului Europei”, conchid oficialii europeni.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților