[ X ]
[ X ]
[ X ]
Oficial! Câți bani se investesc într-un hectar de vie, cât costă un kg de struguri și care e profitul producătorilor
17 August

Consiliul pe filiera de produse „Struguri, vin, produse pe bază de vin şi produse procesate” din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, estimează prețul de cost a unui kilogram de struguri de soiuri europene de circa 4,5 lei pentru un kilogram, transmite CURENTUL.

Consiliul a constatat că cheltuielile de îngrijire a plantaţiilor cu soiuri europene pentru vin se vor mai mari în comparație cu anul precedent şi vor constitui în gospodăriile corporative cca 35-37 mii lei/ha, iar în gospodăriile ţărăneşti şi la alţi producători mai mici de struguri – 28-30 mii lei/ha.

Majorarea cheltuielilor se datorează în primul rând numărului mai mare de tratamente chimice (9-10 faţă de 6-7 în anii cu condiţii normale), precum şi creşterii cheltuielilor aferente retribuirii muncii viticultorilor.

Urmare estimării cheltuielilor, la o recoltă de struguri de 8 t/ha, preţul de cost a unui kg de struguri de soiuri europene va constitui cca 4,5 – 5,0 lei, iar de soiuri de tip „Isabella” – 3,0 – 2,25 lei.

Preţurile de achiziţie a strugurilor de soiuri pentru vin urmează să asigure o rentabilitate minimă a producţiei de struguri, de cel puţin, 15-20 %, la un cuantum minim de 4,5 lei/ kg.

Astfel, în urma analizei efectuate, Consiliul recomandă următoarele preţuri orientative de achiziţionare (de referinţă) a strugurilor pentru vin: de soiuri europene – cel puţin 4,5 lei/kg; de soiuri de tip „Isabella” – cel puţin 2,75 lei/kg.

De asemenea, s-a considerat oportună oferirea unor preţuri mai avantajoase la achiziţionarea strugurilor destinați fabricării:

vinurilor cu indicaţii geografice – cu cel puţin 20%;

vinurilor din soiuri autohtone şi din cele cu aromă de tămâie – 15%;

vinurilor din soiurile mai calitative (din prima grupă), din struguri cu zaharitatea mai mare de 200 g/dm3 – 10%;

În cadrul ședinței, Consiliul a mai propus ca la exportul strugurilor pentru vin preţurile să fie cu 10-15 % mai mari decât cele pentru piaţa internă, precum şi ca preţurile de achiziţionate a strugurilor destinaţi fabricării vinurilor materie primă pentru distilare să fie cu cel mult 25-30% mai joase decât cele de referinţă.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților