Consiliul pe filiera de produse „Struguri, vin, produse pe bază de vin şi produse procesate” din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, estimează prețul de cost a unui kilogram de struguri de soiuri europene de circa 4,5 lei pentru un kilogram, transmite CURENTUL.
Consiliul a constatat că cheltuielile de îngrijire a plantaţiilor cu soiuri europene pentru vin se vor mai mari în comparație cu anul precedent şi vor constitui în gospodăriile corporative cca 35-37 mii lei/ha, iar în gospodăriile ţărăneşti şi la alţi producători mai mici de struguri – 28-30 mii lei/ha.
Majorarea cheltuielilor se datorează în primul rând numărului mai mare de tratamente chimice (9-10 faţă de 6-7 în anii cu condiţii normale), precum şi creşterii cheltuielilor aferente retribuirii muncii viticultorilor.
Urmare estimării cheltuielilor, la o recoltă de struguri de 8 t/ha, preţul de cost a unui kg de struguri de soiuri europene va constitui cca 4,5 – 5,0 lei, iar de soiuri de tip „Isabella” – 3,0 – 2,25 lei.
Preţurile de achiziţie a strugurilor de soiuri pentru vin urmează să asigure o rentabilitate minimă a producţiei de struguri, de cel puţin, 15-20 %, la un cuantum minim de 4,5 lei/ kg.
Astfel, în urma analizei efectuate, Consiliul recomandă următoarele preţuri orientative de achiziţionare (de referinţă) a strugurilor pentru vin: de soiuri europene – cel puţin 4,5 lei/kg; de soiuri de tip „Isabella” – cel puţin 2,75 lei/kg.
De asemenea, s-a considerat oportună oferirea unor preţuri mai avantajoase la achiziţionarea strugurilor destinați fabricării:
vinurilor cu indicaţii geografice – cu cel puţin 20%;
vinurilor din soiuri autohtone şi din cele cu aromă de tămâie – 15%;
vinurilor din soiurile mai calitative (din prima grupă), din struguri cu zaharitatea mai mare de 200 g/dm3 – 10%;
În cadrul ședinței, Consiliul a mai propus ca la exportul strugurilor pentru vin preţurile să fie cu 10-15 % mai mari decât cele pentru piaţa internă, precum şi ca preţurile de achiziţionate a strugurilor destinaţi fabricării vinurilor materie primă pentru distilare să fie cu cel mult 25-30% mai joase decât cele de referinţă.
Cristina Parfeni