„În numele Congresului SUA susținem cu tărie Alianța Transatlantică pe domeniul asigurării suveranității și securității Moldovei, Ucrainei și Georgiei. Știm că urmează exerciții electorale, iar riscul de imixtiune rusească este foarte mare, motiv din care vă vom ajuta multidimensional”, a declarat Paul Ryan, președintele Camerei Reprezentanților, Congresul SUA, la întrevederea cu Andrian Candu și omologii săi din Georgia și Ucraina, transmite CURENTUL.
Potrivit unui comunicat de presă, oficialul american a subliniat că înțelege situația din regiune, războiul hibrid derulat, menționând că interesul Statelor Unite este ca cele trei țări să fie independente, fără interferență externă, să se dezvolte și să se apropie de Vest, deoarece numai astfel poate fi asigurată prosperitatea cetățenilor. „Vă suntem alături”, a anunțat Paul Ryan.
El a împărtășit îngrijorările liderilor celor trei parlamente față de proiectul Nord Stream2, pe care l-a calificat drept politic și nu economic, în măsură să afecteze securitatea energetică din zonă. „Putem fi parte a soluției energetice pentru Europa prin sistemul de terminale pentru gazul natural lichefiat”, a spus Ryan.
La rândul său, Andrian Candu a mulțumit președintelui Camerei Reprezentanților pentru suport și implicare personală, precum și ambele camere ale Congresului SUA pentru angajament deplin în raport cu Moldova, Georgia și Ucraina. Președintele Parlamentului a subliniat că Republica Moldova vrea să fie parte a lumii libere și democratice și apreciază mesajele de încurajare și suportul acordat de Statele Unite țării noastre. În context, Andrian Candu a solicitat votarea celor două rezoluții din Congresul SUA care vin în susținerea Republicii Moldova, unul din documente vizând prezența trupelor rusești în Moldova, Ucraina și Georgia.
Președintele Parlamentului Andrian Candu, împreună cu omologii săi din Ucraina și Georgia, însoțiți de speakerul din Lituania și vicepreședintele legislativului din Polonia, efectuează, în premieră, o vizită în SUA, în perioada 25 iunie-1 iulie curent, pentru a cere angajament deplin și activ al Statelor Unite în regiune.
Amintim că, această vizită vine după angajamentul comun de promovare a politicilor de securitate și reformelor pentru integrarea europeană a celor trei campioni ai Parteneriatului Estic, asumate la Conferința din 2 martie de la Chișinău și instituționalizate la Kiev prin crearea Asambleei interparlamentare Moldova, Ucraina, Georgia.
Săptămâna trecută, în Congresul SUA a fost înregistrată o rezoluție în susținerea Moldovei, Georgiei și Ucrainei, iar ONU a adoptat rezoluția prin care cere Federației Ruse retragerea trupelor militare de pe teritoriul Republicii Moldova.
Cristina Pendea