[ X ]
[ X ]
[ X ]
Octavian Țîcu: Există trei armate cu interese diverse în bătălia pentru putere
8 Iunie

Deputatul Octavian Țîcu, liderul Partidului Unității Naționale (PUN), afirmă că Președintele țării, Igor Dodon, rămâne în continuare ostaticul lui Vladimir Plahotniuc, iar la 1 noiembrie, când vor avea loc alegerile prezidențiale, cetățenii să „înțeleagă că doar platforma politică și candidatul Partidului Unității Naționale pot schimba radical situația”, transmite CURENTUL.

Octavian Țîcu punctează că la momentul actual există trei armate cu interese diverse în bătălia pentru putere.

„Guvernarea PSRM-PDM, gruparea Plahotniuc-Șor (alias Pro-Moldova și Partidul Șor) și cele două componente ale fostului Bloc ACUM – PAS și PPDA. Fără să realizeze, PAS și PPDA s-au lăsat atrase în confruntarea dintre Dodon, Plahotniuc și Șor.

Între timp, Procuratura Anticorupție a anunțat că insistă asupra punerii sechestrului pe proprietățile de peste hotare ale lui Vladimir Plahotniuc. …Din punctul meu de vedere, cea mai ușoară cale de a pune mâna pe Plahotniuc și pe proprietățile lui este extrădarea sa din Statele Unite, așa cum a declarat că va face ceva timp în urmă Dodon.

Autoritățile de la Chișinău nu au formulat deocamdată o cerere de extrădare pe numele lui Vlad Plahotniuc. Chiar dacă sunt câteva luni de când Dodon făcea public un anunț pe care, în mod normal, ar fi trebuit să-l lase în seama instituțiilor de drept când afirma că, în câteva zile, R. Moldova va formula la adresa autorităților americane o cerere de extrădare a lui Plahotniuc. Dar o astfel de cerere de extrădare așa și nu a fost formulată”, scrie, pe o rețea de socializare, Octavian Țîcu.

Deputatul susține că la toamnă PDM-ul îl vor susține pe Dodon, iar Pro-Moldova și tot holdingul lui Plahotniuc pe Maia Sandu.

„Sigur, ce am spus până aici va fi trezi reacții diverse la cei invocați, unii ironizând, alții ignorând, alții contestând, dar toți au șansa să mă contrazică prin asumarea celor patru condiții pe care le-am sugerat anterior pentru schimbarea situației politice:

1. Înlăturarea lui Igor Dodon și condamnarea lui pentru acțiuni de corupție și de trădare de Patrie, odată cu debarcarea socialiștilor de la guvernare;

2. Instaurarea unui guvern tehnocrat, fără culoare și afiliere politică, susținut de majoritatea parlamentară anti-Dodon, care să acceseze de urgență ajutorul și finanțarea României și Uniunii Europene pentru scoatere țării din pandemie și din criza economică;

3. Pregătirea și organizarea unor alegeri prezidențiale libere, corecte, democratice și transparente, fără imixtiunea externă de la răsărit și a mașinăriei roș-albastre;

4. Pregătirea și organizarea alegerilor parlamentare anticipate, pentru că în actuala configurație, actualul Parlament nu mai reprezintă votul exprimat de cetățenii R. Moldova la 24 februarie 2019.

Nu vor dori, desigur, pentru că miza jocului e alta. Indiferent însă de aceste dezlegări, cetățenii Republicii Moldova trebuie să înțeleagă că la toamnă doar platforma politică și candidatul Partidului Unității Naționale pot schimba radical situația, pentru că unica șansă pentru supraviețuirea noastră, și nu doar din punct de vedere politic, este reîntregirea cu România. Iar noi putem să-i punem temelia chiar la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020”, mai menționează Octavian Țîcu.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților