[ X ]
[ X ]
[ X ]
Octavian Calmîc a avut o întrevedere cu echipa Băncii Mondiale
20 Iunie

Astăzi, 20 iunie 2022, Octavian Calmîc, Directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a avut o întrevedere cu echipa Băncii Mondiale responsabilă de sectorul energetic, care în această perioadă se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova.

Discuțiile au fost axate pe evoluția din ultima perioadă a sectoarelor de energie electrică, gaze naturale și energie termică, în contextul creșterii masive a tarifelor care afectează consumatorii, în special familiile vulnerabile.

Octavian Calmîc a informat reprezentanții Băncii Mondiale despre creșterile de tarife și prețuri reglementate din ultimele luni, implementarea noilor reguli pe piața energiei electrice, procesele de achiziționare a energiei electrice din Ucraina și regiunea Transnistreană, interconectarea sincronizată a sistemelor electroenergetice ucrainean și moldovenesc cu rețeaua Europei continentale (ENTSO-E) etc.

Referindu-se la energia din surse regenerabile, Octavian Calmîc a relatat că ANRE a transmis Guvernului propuneri de a mări cota energiei regenerabile pe piață, pentru a încuraja micii producătorii din mediul rural să dezvolte această ramură.

Reprezentanții Băncii Mondiale au menționat că una din prioritățile lor este de a acorda Republicii Moldova suport în creșterea eficienței energetice prin racordarea clădirilor rezidențiale la surse alternative de energie electrică, printre care conectarea la panouri solare. În prezent, Bancă Mondială efectuează un studiu care va permite implementarea unor mecanisme de tranziție la energia alternativă, în special pentru păturile social vulnerabile din Republica Moldova.

În final, părțile au convenit să continue colaborarea în scopul identificării soluțiilor optime de creștere a eficienței energetice în contextul majorării fără precedent a prețurilor la sursele energetice, care afectează populația și economiile la nivel global.

300X225_singleNewsAdditional_1655725977_QZjtkO644NHqtIfrlEJ1ai4DBwE13FTcxTzGyKFy.jpeg

Inapoi la arhiva noutaților