[ X ]
[ X ]
[ X ]
Octavian Armașu: „Inflația de bază va spori în a doua jumătate a anului”
16 Mai

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, a prezentat, astăzi, în cadrul unui briefing de presă, raportul asupra inflației în primul trimestru al anului 2019, transmite CURENTUL.

Astfel, potrivit Guvernatorului BNM, rata inflației anuale, din decembrie 2018 până în prezent, a inversat trendul și în martie 2019 a înregistrat 2,8 și 3,2%, îndreptându-se spre intervalul limitei de inflație.

„Trendul ascendent al ratei anuale a inflației a fost cauzat de prețurile la produsele alimentare și inflația de bază. Produsele au contribuit la inflație cu 1,4 puncte procentuale (p.p), la combustibil – 3,4 p.p și prețurile reglementate – 0,5 p.p.. Recolta bună din anul precedent a cauzat reducerea prețurilor la produsele alimentare în vara-toamna anului 2018. Trendul prețurilor s-a inversat pe plan intern și extern, creșterea prețurilor este un fenomen caracteristic nu doar R. Moldova.

În pofida prețului ascendent la petrol pe plan mondial, din decembrie până în prezent, acestea au înregistrat o reducere a ritmului de creștere de la 7,4% până la 9,4%.

Dinamica ascendentă a prețurilor de consum, cauzat de prețurile la produsele alimentare, s-au datorat prețurilor reglementate. Rata anuală a prețurilor reglementate a avut o dinamică descendentă în 2018 și a continuat până în aprilie 2019. Prețurile s-au micșorat spre aprilie cu 2,3%”, a spus Octavian Armașu.

La capitolul indicatorilor monetari, în primul trimestru din 2019, toate componentele agregatului monetar au înregistrat o creștere cu 6,5%, ceea ce denotă o stabilitate pe piața internă.

„Intervențiile BNM pe piața valutară internă, prin vânzarea și cumpărarea valutei străine, a înregistrat o temperare a volatilității cursului de schimb a monedei în perioada rece a anului. După finalizarea perioadei reci, BNM a procurat valută străină pentru a completa rezervele, acestea fiind de 2 mlrd. 905 mln. dolari SUA.

Transferurile bănești, după o reducere în valoare absolută, au inversat trendul și în martie 2019 au constituit 102 mln. dolari SUA. În primul trimestru din an transferurile în ruble și dolari s-au redus cu 46,1% și 18,8% respectiv față de 2018. Transferurile în euro s-au majorat cu 11,1% față de 2018.

Lichiditatea excesivă a înregistrat o descreștere cu 6,7 mlrd. lei cauzată de creșterea creditării și vânzării valutei străine”, a mai spus Octavian Armașu.

Totodată, potrivit Guvernatorului BNM, soldul creditelor menține un trend ascendent, ceea ce confirmă o stabilitate macroeconomică și financiară în țară și înregistrează p creștere în viitorul apropiat.

„Volumul creditelor noi acordate s-a majorat cu 43,8% față de 2018. Rata dobânzii la creditele noi s-a micșorat până la 8,26%”, spune Armașu.

Pe termen mediu, începând cu evenimentele externe, în 2019 evoluțiile economiei mondiale vor afecta și economia națională. Inflația de bază va spori până în a doua jumătate a anului. Ritmul anual al prețurilor la combustibil va fi relativ stabil. Inflația va constitui 5,1% în 2019 și 6,5% în 2020.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților