Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu a explicat de ce este necesar ca Republica Moldova să semneze acordul cu Fondul Monetar Internațional (FMI) și ce beneficii va aduce acest pachet de 7 legi. Despre aceasta el a vorbit în cadrul unui interviu acordat pentru Radio Europa Liberă, transmite CURENTUL.
Octavian Armașu susține că aprobarea programului de către FMI va deschide accesul la noi finanțări și alți donatori atât de necesari țării noastre pentru bugetul de stat.
„Noi ne-am propus ca scop să îndeplinim toate acţiunile preliminare pe care le-a solicitat Fondul Monetar Internaţional, până la sfârşitul lunii septembrie, astfel ca în luna octombrie să putem să ajungem la bordul Fonului Monetar Internaţional. Lucrul acesta este extrem de important, deoarece aprobarea programului de către Fondul Monetar Internaţional ne deschide accesul către finanţările de la alţi donatori şi, în cazul de faţă, vorbim de Uniunea Europeană şi Banca Mondială. Noi avem nevoie ca aceste finanţări să devină disponibile în anul bugetar curent, ca să putem să finanţăm cadrul de cheltuieli preconizat pentru anul 2016. Şi aici vorbesc de toate cheltuielile: şi salarii, şi pensii, şi şcoli, instituţiile statului, tot-tot”, a spus Octavian Armașu.
Totodată, Octavian Armașu explică de ce s-a adoptat atât de rapid acest pachet de legi și nu a trecut prin Parlament.
„Noi, la ultima şedinţă de guvern, am adoptat pachetele de legi. Am primit mai multe întrebări de ce nu s-a trecut prin Parlament. Pentru că, în primul rând, elaborarea pachetelor de legi pe sectorul bancar în sine a fost un proces foarte laborios, care a luat foarte mult timp, ultimele consultări cu experţii de la Fondul Monetar Internaţional le-am avut chiar duminică seara şi luni deja am ieşit în şedinţă de guvern. Practic, noi până acum am lucrat asupra acestui pachet de legi. Dacă mergeam prin Parlament, lucrul acesta avea să dureze până la sfârşitul lunii octombrie, poate, chiar în noiembrie ajungeam. Şi atunci este clar că noi întârziam foarte mult cu aprobarea programului la bordul Fondului Monetar. Şi avea să fim lipsiţi de acele finanţări de care ţara are nevoie în anul curent”, a spus Octavian Armașu.
De asemenea, ministrul spune că se așteaptă la finanțări majore din partea FMI, dar și UE.
„Ceea ce ţine de bugetul de stat, este un suport bugetar de la Fondul Monetar Internaţional nemijlocit la bugetul de stat de peste 23-24 milioane de dolari. Vorbim de împrumutul de 45 milioane de dolari de la Banca Mondială şi, nu în ultimul rând, de circa 50 milioane de euro suport sub formă de granturi de la Uniunea Europeană pentru programele de reforme implementate anterior”, spune Octavian Armașu.
Cristina Parfeni