[ X ]
[ X ]
[ X ]
Observatorii Promo-LEX: Au fost constatate cel puțin 10 cazuri de afișaje sau panouri electorale în apropierea secțiilor de vot
3 Noiembrie

De la ora 09:00 până la ora 13:30, Misiunea de Observare Promo-LEX a alegerilor locale generale pentru turul II a expediat în adresa Asociației 88 de situații care se referă la anumite incidente din secțiile de votare, transmite CURENTUL.

Directorul de program al Promo-LEX, Pavel Postica, a vorbit despre 57 de cazuri din 88, care au reușit să fie analizate de Asociație.

„Avem primele cazuri pe care noi le calificăm drept limitarea procesului de observare a alegerilor. Este vorba despre secțile de votare din Frasin, Dondușeni și Bălăbănești, Criuleni. Cu regret, avem cazuri de obstrucționare a procesului de vot. În Frasin, Dondușeni, automobilul observatorilor a fost urmărit de la secție la secție de un automobil”, a spus el. Observatorii au atestat 10 cazuri de prezență a materialelor de publicitate în raza secției de votare sau în imediata apropiere. De asemenea, observatorii au depistat prezența neautorizată în secția de votare sau în imediata apropiere a persoanelor neatorizate. Este vorba de candidați sau persoane din anturajul candidaților.

Observatorii au depistat un caz de funcționare continuă a camerelor de luat vederi, ceea ce înseamnă înregistrarea video a întreg procesului electoral.
Două cazuri nejustificate de votare în grup. Este vorba de persoane în etate, care, cel mai probabil, au fost ajutați de rude.

Avem două cazuri care le calificăm drept agitație electorală sau PR negru.
De asemenea, câteva cazuri de tentative de acordare de bani, dar și oferirea băuturilor gratis în apropiere de secțiile de votare.

Avem înregistrate 8 cazuri de suspendare a funcționării SIAS Alegeri. Trei cazuri de deficiențe cu listele electorale. Două cazuri de fotografiere a buletinelor de vot. Un caz de intimidare a observatorilor electorali. Două cazuri de deconectare a energiei electrice. Șase cazuri de sigilare necorespunzătoare a urnelor de vot. Un caz de deteriorare a buletinului de vot”, a spus Pavel Postica.

Potrivit lui, în fiecare secție de votare se află un observator Promo – LEX static și 41 de echipe mobile de observatori care monitorizează procesul electoral.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților