[ X ]
[ X ]
[ X ]
Obiectivele de dezvoltare a cooperării vamale moldo-române, discutate de Igor Talmazan și Consulul general al României în RM
20 Octombrie

Directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan, ieri, a avut o întrevedere cu Consulul general al României în Republica Moldova, Mausela Pițigoi, în cadrul căreia au fost discutate posibilitățile de intensificare a cooperării vamale bilaterale în mai multe domenii prioritare, informează CURENTUL.

În cadrul întrevederii, a fost evaluată situația la punctele de trecere a frontierei comune și a fost discutat mersul implementării mecanismelor de cooperare transfrontalieră. În acest context, au fost menționate instrumentele de colaborare vamală, cu accent pe domeniile antifraudă și facilitarea comerțului, prevăzute în Planul de cooperare bilaterală și Proiectul UE de modernizare a posturilor vamale de frontieră Leușeni, Sculeni și Giurgiulești.

Totodată, părțile au abordat și subiectul sincronizării timpilor de așteptare în vamă. Astfel, a fost convenită valorificarea la maxim a oportunităților parteneriatului bilateral pentru ca participanții la traficul transfrontalier să beneficieze de un control expeditiv și pentru a evita aglomerările la intrare sau ieșire în/din țară.

Tot în acest context, a fost analizată posibilitatea de intensificare a interacțiunii cu partea română în procesul de vămuire a mărfurilor, în special prin promovarea conceptului de vămuire comună și a schimbului electronic de date vamale, ceea ce va contribui la o gestionare mai eficientă a activității tuturor autorităților cu atribuții la frontieră și ar asigura o mai mare transparență în procesul de efectuare a controalelor de specialitate.

La finalul întrevederii, directorul Serviciului Vamal a accentuat importanța unificării eforturilor în vederea consolidării securității la frontieră și fluidizării traficului, remarcând deschiderea instituției pentru fortificarea cooperării în domeniul administrării vamale cu partea română.

La rândul său, Consulul general al României în RM a apreciat implicarea autorității vamale în procesul de eficientizare și modernizare a proceselor de administrare, exprimându-și întreaga disponibilitate pentru susținerea intensificării cooperării vamale dintre cele două state.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților