Ofițerii Direcției investigarea fraudelor economice a Inspectoratului Național de Investigații al IGP, în comun cu procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, cu suportul Serviciului pentru Combaterea Spălării Banilor din cadrul Guvernului, pe parcursul a 10 luni au documentat o grupare infracțională specializată în introducerea prin contrabandă a drogurilor în sumă de peste 9 milioane de lei pe teritoriul Republicii Moldova, realizarea lor și spălarea banilor obținuți. Suspecții au fost reținuți cu sprijinul ofițerilor BPDS„Fulger”, transmite CURENTUL.
Potrivit circumstanțelor cauzei penale, începând cu primăvara anului 2018, liderii grupării, doi bărbați în vârstă de 21 și 28 de ani, au creat o grupare criminală și au împărțit rolurile, astfel încât unii organizau introducerea drogurilor pe teritoriul Republicii Moldova prin intermediul rutelor internaționale de pasageri, iar alții organizau realizarea acestora prin intermediul unei aplicații securizate „telegram” unde erau admiși doar utilizatori de încredere. Doritorii de a procura droguri, erau acceptați de către conducătorii grupării în „chat”-ul indicat. Ulterior, prin intermediul canalului de comunicație securizat, cumpărătorii primeau instructaj referitor la modalitatea de procurare a drogurilor.
Astfel, potențialul cumpărător primea de la unul din liderii grupării rechizitele unui cont bancar sau conturile portmoneelor electronice, unde urmau să fie depuse mijloace bănești pentru procurarea drogurilor.
Drept confirmare a depunerii banilor, cumpărătorul expedia prin aplicația „telegram”, organizatorului poza bonului fiscal. Apoi, cumpărătorul primea de la organizator un „link”, la accesarea căruia era identificat locul unde erau ascunse drogurile, astfel încât vânzătorul și cumpărătorii nu aveau contact fizic.
Astfel, cu scopul respectiv, membrii grupului criminal, camuflau drogurile în spații cu acces public, la rădăcina copacilor, sub bordure, pietre și alte locații, iar prin intermediul unei aplicații speciale, era fixat locul exact de ascundere a drogurilor și transmis prin canalul securizat liderilor grupării.
Concomitent, liderii grupării organizau perfectarea cardurilor bancare, inclusiv pe numele altor persoane, pentru a putea gestiona banii proveniți din vânzarea drogurilor.
Astfel, s-a stabilit că în perioada anului 2018 până în luna iulie 2019, gruparea a spălat bani în sumă de peste 9 mln. lei, proveniți din vânzarea drogurilor, utilizând circa 28 conturi bancare și aproximativ 90 portmonee electronice.
În scopul deghizării provenienței infracționale a banilor, făptuitorii procurau criptovalută de tip bitcoin.
În rezultatul perchezițiilor efectuate la domiciliile și mijloacele de transport al membrilor grupării criminale au fost ridicate mai multe carduri bancare pe numele diferitor persoane, inclusiv a liderilor grupării criminale, bani în sumă de aproximativ 400 000 lei, instrumente și obiecte pentru împachetarea drogurilor, precum și alte obiecte care probează comiterea infracțiunilor. Drogurile vândute erau de tip PVP, care au efecte incompatibile cu viața.
Astfel, au fost reținuți șase membri ai grupării, inclusiv organizatorul, iar trei membri au primit arestul preventiv pentru un termen de 30 zile.
Suspecții sunt cercetați pentru circulația ilegală a drogurilor, etnobotanicelor sau analogilor acestora în scop de înstrăinare, comisă de către un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari, spălarea banilor comisă de către un grup criminal organizat, în proporții deosebit de mari și pentru contrabanda comisă de către mai multe persoane, în proporții deosebit de mari.
Daca vor fi găsiți vinovați aceștia riscă de la 5 până la 15 ani de închisoare.
Cristina Parfeni