Secretarul de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Vitalie Iurcu, a avut o întrevedere cu reprezentanții companiei Sichuan Ruifeng Investment Management Group – conglomerat industrial și financiar, fondat în 2005. Oamenii de afaceri chinezi s-au arătat interesați să investească în sectorul transportului aerian din Republica Moldova, transmite CURENTUL.
În cadrul întrevederii, Secretarul de Stat pe domeniul economic a declarat că Aeroportul Internațional Liber „Mărculești”, datorită amplasării geografice, poate deveni un centru foarte important, ce va facilita schimbul de bunuri și servicii dintre Europa, Asia, Africa și Orientul Mijlociu. De asemenea, în cadrul întâlnirii cu potențialii investitori, Vitalie Iurcu a menționat despre toate facilitățile Zonelor Economice Libere (ZEL), despre deschiderea și susținerea Guvernului de la Chișinău acordată investitorilor străini.
La rândul său, președintele companiei Sichuan Ruifeng Investment Management Group, Wang Dong, și-a reiterat disponibilitatea de a investi în țara noastră și de a dezvolta parteneriate durabile cu Republica Moldova.
„Apreciem relațiile economice bilaterale stabilite cu Republica Populară Chineză, în special ținând cont de faptul că este cel mai mare importator și exportator de bunuri la nivel mondial și printre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova”, a adăugat Vitalie Iurcu.
Aeroportul Internațional Liber „Mărculeşti” este situat la şase kilometri de oraşul Floreşti şi 150 de kilometri de Chișinău. A fost fondat în ianuarie 2004 pe baza unei foste unități militare sovietice, iar în prezent având o destinație civilă. Aeroportul are drept scop dezvoltarea transporturilor aeriene, serviciilor aeronautice, producerea industrială orientată spre export şi o activitate comercială externă.
La moment, teritoriul Republicii Moldova activează 86 de companii cu capital chinez, capitalul investit fiind în valoare de aproape 6,76 mln lei. După valoarea volumului schimburilor comerciale înregistrat în anul 2018, China se clasează pe locul 6 printre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova, cu o pondere de 7,31% din volumul comerțului total.
Cristina Pendea