[ X ]
[ X ]
[ X ]
O tehnologie de monitorizare a dăunătorilor pădurii – testată de experți
12 Iulie

O echipă complexă de specialiști din cadrul Secției de Protecție a Pădurii, Monitoring Forestier și Consultanță al ICAS, INGEOCAD și Rezervația Plaiul Fagului testează aplicarea tehnologiilor moderne în monitorizarea dăunătorilor pădurii, transmite CURENTUL.

În perioada 8-9 iulie 2019 în Rezervația „Plaiul Fagului” o echipă complexă de specialiști în domeniul protecției pădurii au efectuat zboruri cu drona pentru stabilirea gradului de defoliere a arboretelor de frasin de către dăunătorul Trombarul frunzelor de frasin. În rezultatul zborurilor este testată posibilitatea utilizării dronelor la stabilirea rapidă, exactă și cu cheltuieli reduse a suprafețelor afectate de dăunători, a gradului de defoliere a arboretelor și estimarea posibilelor daune provocate pădurii.

În ultimii ani, în arboretele din cadrul RN Plaiul Fagului sa observat dezvoltarea și răspândirea în masă trombarului frunzelor de frasin (Stereonychus fraxini) pe o suprafață de 5 552 ha, din care suprafața cu pericol de defoliere de 15-29% – 188 ha, 30-60% – 3 626 ha, 61-100% – 1 203 ha și mai multe de 100% – 1 483 ha. Reieșind din biologia de dezvoltare a trombarului frunzelor de frasin, inițial a fost prognozată  necesitatea efectuării combaterii dăunătorului, fiind obținută o derogare de la Legea 1538 privind fondul ariilor naturale protejate de stat.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților