[ X ]
[ X ]
[ X ]
O stație meteorologică de tip „mini-AWS” a fost instalată la Universitatea de Statbdin Tiraspol
2 Octombrie

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) informează despre instalarea și inaugurarea unei stații meteorologice de tip “mini-AWS (Automated Weather Stations)” pe teritoriului Universității de Stat din Tiraspol (UST), transmite CURENTUL. 

De acum înainte, studenții Facultății Geografie, din cadrul UST, vor avea posibilitatea nemărginită să înfăptuiască cercetări aplicative și științifice, chiar în curtea instituției.

Evenimentul a avut loc în contextul marcării a 90 de ani de activitate a Universității, care, de aproape un secol, continuă să lanseze în domeniile educației și științei specialiști de înaltă calificare. Facultatea Geografie a UST are o contribuție deosebită în acest sens, pentru că pregătește nu doar cadre didactice, ci și specialiști care pot și chiar devin, cu timpul, parte a echipei SHS.

?Instalarea acestei stații a fost posibila grație proiectului demarat între anii 2010-2016, „Managementul dezastrelor și riscurilor climatice în Moldova”, implementat de Banca Mondială în cooperare cu Asociaţia Internaţională de Dezvoltare, în cadrul căruia au fost procurate instalațiile. Proiectul a constituit un pas important în activitatea de fortificare şi integrare a capacităţii de gestionare a riscurilor asociate dezastrelor la nivel naţional şi regional.

“Inaugurarea unei mini-stații meteorologice va contribui la dezvoltarea competențelor studenților, pentru pregătirea tezelor de licență, masterat, lucrări științifice pentru specialiștii din cadrul instituției”, a subliniat Ion Mironov, decanul Facultății de Geografie al UST.

Reprezentanții ambelor instituții și-au exprimat recunoștința și disponibilitatea de colaborare de lungă durată, în noi proiecte de interes bilateral. Mai mult, un acord de asistență reciprocă este, în prezent, în proces de elaborare, pentru a fi semnat de către SHS și UST.

Informăm că în prezent, o rețea de 35 de stații de tip miniAWS, parte a căreia a devenit și cea instalată la Universitatea de Stat din Tiraspol, colectează date de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, fapt care, indubitabil, va asigura colectarea unui set mai mare de date meteorologice și va influența calitatea serviciilor prestate de Serviciul Hidrometeorologic de Stat.

FB_IMG_1601641121279 FB_IMG_1601641118035 FB_IMG_1601641116382 FB_IMG_1601641114794 FB_IMG_1601641113156 FB_IMG_1601641111389

Cristina Parfeni 

Inapoi la arhiva noutaților