[ X ]
O serie de expoziții vor avea loc în muzeele din Capitală
3 Februarie

În luna februarie suntem mai aproape de cultură și de valorile naționale. Mai multe muzee din Capitală prezintă publicului expoziții temporare, ce pun în valoare opere de artă, precum și personalități din acest domeniu, transmite CURENTUL. 

Iată care sunt ele:

„Personalităţi ale Culturii Naţionale: Ciprian Porumbescu, Lucian Blaga, Alexei Mateevici”

Expoziţia reuneşte documente şi imagini fotografice din patrimoniul a patru muzee din România şi Republica Moldova şi a fost concepută ca un omagiu adus celor trei personalităţi notorii ale culturii naţionale.

Lansarea expoziției a avut loc cu prilejul Zilei Naţionale a Culturii și poate fi vizitată până la data de 15 februarie, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei.

Expoziția de pictură și grafică a artistei Alla RUSU – „De la Roma la Chișinău”

Această expoziție își propune să marcheze personalitatea artistei și activitatea de creație desfășurată la Paris, adusă în atenția publicului la locul de baștină.

Subiectul de bază al expoziției este orașul, fantomele și armonia cromatică a acestuia.

Publicul poate să viziteze galeria în incinta Muzeului de Istorie a orașului Chișinău, până pe data de 4 februarie.

Expoziţia „Miracolul restaurării. Valori de patrimoniu cultural textil”

Aceasta reuneşte doar câteva din cele peste 240 de piese restaurate de Ecaterina Bondarenco pe parcursul a 25 de ani de activitate în calitate de restaurator. Vizitatorii sunt invitaţi să admire diverse categorii de piese, precum covoare şi păretare, prosoape, broderii, cămăşi tradiţionale, catrinţe, marame, piese vestimentare, draperii, textile arheologice. Totodată, graţie unor imagini fotografice, vizitatorii au posibilitatea să cunoască calea parcursă de exponat de la depozitul de păstrare, prin atelierul de restaurare, până în expoziţie.

Expoziția poate fi vizitată până la data de 28 februarie, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei.

Expoziția „Simbolurile oficiale și neoficiale ale Republicii Moldova”

Expoziția este divizată în trei compartimente. Primul dintre ele este dedicat simbolurilor naționale majore, printre care Stema de Stat, Drapelul de Stat, Imnul de Stat, distincțiile de stat și departamentale, moneda națională. Totodată, sunt expuse documente medievale, care ilustrează utilizarea stemei Tării Moldovei în epoca medievală și modernă. Pentru prima data sunt etalate mai multe exponate care scot în evidență viața și opera autorilor imnului Limba noastră – a poetului Alexe Mateevici și a compozitorului Alexandru Cristea.
Perioada de expunere este până pe 28 februarie, în cadrul Muzeului Național de Istorie a Moldovei.

Expoziție aniversară „Maria Saca-Răcilă – pictură, tapiserie”

Artista s-a născut la 11 februarie 1941 în satul Drăgănești, județul Bălți, iar între 1955 – 1961 a studiat la Școala Republicană de Arte Plastice „I. Repin” din Chișinău, specialitatea Tapiserie Artistică. Operele artistei se păstrează în colecțiile Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Muzeului Național de Artă al Moldovei, Biblioteca „Onisifor Ghibu” din Chișinău, dar și în alte colecții particulare din Suedia, Canada, Franța și SUA.

Expoziția este deschisă publicului larg până la data de 21 februarie, la Muzeul de Artă a Moldovei.

Doina Buruiană 

Inapoi la arhiva noutaților