[ X ]
O nouă teză de doctorat a fost susținută la Academia de Administrare Publică
29 Noiembrie

Activitatea științifică de cercetare a Școlii doctorale a Academiei de Administrare Publică, director – Vitalie Cazacu, doctor, conferențiar universitar, misiunea căreia este de a organiza studii doctorale prin şi pentru cercetare, în vederea formării abilităţilor/competenţelor ştiinţifice şi generice şi de a monitoriza realizarea lucrărilor ştiinţifice originale sub forma tezelor de doctorat, s-a încununat, recent, cu o nouă realizare – susținerea publică a tezei de doctorat a studentei-doctorande Ana Varzari, auditor intern în cadrul Cancelariei de Stat a Guvernului Republicii Moldova, transmite CURENTUL.

În perioada anilor 2013 – 2016, a făcut masteratul la Academia de Administrare Publică și performanțele obținute au determinat-o să-și dezvolte în continuare mai temeinic cercetările în domeniul administrației publice tot la Academie, la studii de doctorat.

După ani de muncă asiduă de cercetare multidimensională a finalizat teza de doctorat în științe administrative cu tema „Impactul evaluării performanțelor funcționarilor publici asupra procesului de administrare în Republica Moldova”, la specialitatea: 563.02 – Organizarea și dirijarea în instituțiile administrației publice; servicii publice, conducător științific Tatiana Spătaru, doctor habilitat, conferențiar universitar.

Susținerea publică a lucrării a avut loc, pe 26 noiembrie curent, la Academia de Administrare Publică. Desfășurată în regim mixt, cu prezența fizică în sală și online, ședința Comisiei de susținere publică a tezei de doctorat fost moderată de președintele Comisiei, Constantin Solomon, doctor habilitat în științe politice, profesor universitar, Catedra științe politice și relații internaționale (AAP).

Structurată în trei capitole, cu studiu de caz, teza de doctorat a fost elaborată în cadrul Școlii doctorale în științe administrative a Academiei de Administrare Publică. Rezultatele de bază ale tezei și-au găsit reflectare în 15 lucrări științifice: 4 articole publicate în reviste de specialitate și 11 comunicări științifice prezentate în cadrul conferințelor științifice internaționale, organizate de către Academia de Administrare Publică și Institutul Regional de Administrare Publică din Odessa.

Prezentând lucrarea, candidatul Ana Varzari a subliniat că scopul prezentei cercetări constă în determinarea impactului evaluării performanțelor funcționarilor publici asupra procesului de administrare publică în Republica Moldova și identificarea modalităților de optimizare a evaluării performanțelor în vederea eficientizării administrației publice. Referindu-se la actualitatea temei de cercetare, studenta-doctorandă a menționat, că evaluarea performanțelor funcționarilor publici asupra procesului de administrare este deosebit de important în contextul tendințelor reformatoare derulate în administrarea publică din ultimele decenii. Impactul evaluării performanțelor funcționarilor publici are implicații, în primul rând, asupra angajaților, prin faptul că ei înțeleg mai bine locul și rolul său în procesul de administrare, conștientizează responsabilitatea pentru organizația pe care o reprezintă. Reieșind din prerogativele parcursului european, Republica Moldova se raliază tendințelor de reformare a administrației publice, iar evaluarea performanțelor este văzută drept o nouă abordare în eficientizarea activității funcționarilor publici. Relevanța temei de cercetare este determinată și de faptul că guvernele sunt solicitate să demonstreze rezultate eficiente în timp cât mai scurt, condiție ce poate fi asigurată doar în baza unor performanțe profesionale ale funcționarilor publici. În contextul reformelor administrației publice, ce se derulează în Republica Moldova, sistemul funcției publice are o importanță substanțială, al cărui scop prioritar este creșterea calității serviciilor, a eficienței rezultatelor finale ale programelor, strategiilor și politicilor de stat.

Noutatea științifică a lucrării constă în analiza teoretico-aplicativă a impactului evaluării performanțelor funcționarilor publici asupra procesului de administrare. Aplicarea studiului de caz, referitor la impactul evaluării performanțelor funcționarilor publici asupra procesului de administrare a municipiului Chişinău, a permis elaborarea indicatorilor de performanță instituțională.

Recomandările generale ale tezei de doctorat în vederea eficientizării administrării publice, prin optimizarea procesului de evaluare a performanței funcționarilor publici, au fost înaintate spre implementare Cancelariei de Stat a Republicii Moldova.

După prezentare, au urmat întrebări și răspunsuri sub diferite aspecte ale tematicii abordate. Opinii referitor la lucrare și-au expus referenții oficiali ai Comisiei: Vladimir Borș, doctor în științe politice, conferențiar universitar, șef Departamentul științe politice și administrative, Universitatea de Stat din Moldova; Victor Juc, doctor habilitat în științe politice, profesor universitar, director al Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice; Ion Dulschi, doctor în istorie, conferențiar universitar, decan Departamentul studii superioare de master (AAP); precum și membrii Comisiei – rectorul Academiei de Administrare Publică, Oleg Balan, doctor habilitat, profesor universitar, care a menționat că, o nouă susținere a tezei de doctorat constituie o plus valoare a activităților de cercetare ale Școlii doctorale a Academiei, și Aurel Sîmboteanu, doctor în științe politice, conferențiar universitar, Catedra științe administrative (AAP).

În final, prin votul membrilor Comisiei, tezei de doctorat „Impactul evaluării performanțelor funcționarilor publici asupra procesului de administrare în Republica Moldova” i s-a atribuit calificativul „Foarte bine”, urmând a fi înaintată Senatului Academiei de Administrare Publică propunerea de a acorda dnei Ana VARZARI titlul științific „Doctor în științe administrative”.

Cristina Pendea

DSC_0134 DSC_0148 DSC_0152 DSC_0159 DSC_0168 DSC_0170 DSC_0200

Inapoi la arhiva noutaților