[ X ]
[ X ]
[ X ]
O nouă rundă de dezbateri PRO sau CONTRA modificării sistemului electoral. Iată ce declarații au făcut politicienii!
23 Iunie

A treia rundă de dezbateri PRO sau CONTRA modificării sistemului electoral cu tema: „Cetățenii întreabă, politicienii răspund”, are loc astăzi la Bălți, transmite CURENTUL.

De partea celor care optează pentru modificarea sistemului electoral sunt deputatul Partidul Socialiștilor din Moldova (PSRM), Vasile Bolea și reprezentantul Partidului Democrat din Moldova (PDM), ministrul Justiției, Vladimir Cebotari.

Cei care pledează contra modificării sistemului sunt vicepreședintele Partidul Nostru (PN), Dumitru Ciubașenco, deputata Partidului Comuniștilor din Moldova (PCRM), Elena Bodnarenco și vicepreședintele Platformei „Demnitate și Adevăr” (PDA), Alexandru Slusari.

Vladimir Cebotari: „Din 4 în 4 ani avem unul și același scenariu – mergem la alegeri. Cetățenii vor schimbare de fețe în Parlament. Pentru același lucru pledează și opoziția. În această lungă istorie în care sistemul proporțional a fost respectat, multe fețe s-au schimbat? Cunoaștem că mulți deja s-au săturat de acești oameni. Nu există alt sistem care ar putea schimba acest lucru, așa cum o face votul pe circumscripții. Votul uninominal este cea mai strânsă legătură între cel care alege și cel ales”.

Vasile Bolea: „De 25 de ani vorbim de schimbări. Ne aducem aminte când primul Parlament a fost ales pe circumscripții uninominale. Prin 1994 s-a hotărât să trecem la cel proporțional. Traseismul politic și opiniile deputaților nu totdeauna ne-au plăcut. Părerea mea este că în societate s-a coagulat masa critică a cetățenilor care într-adevăr vor schimbarea. Cetățenii vor singuri să-și aleagă primarul, președintele, consiliul. În martie guvernarea a propus sistem uninominal, noi credem că trecerea bruscă ar putea dăuna democrației, de aceea am propus alt proiect – cel mixt. Cetățenii vor putea să-și aleagă deputații singuri, dar și să aleagă pe liste de partid”.

Elena Bodnarenco: „În ultimii 8 ani s-a furat un miliard și nimeni nu-l caută, reformele nu merg, Parlamentul e ca o casă de licitații, starea socială degradează. În loc ca guvernarea să propună proiecte concrete pentru a îmbunătăți viața cetățenilor, ei vin cu proiecte de modificare a sistemului electoral. Deputații, care au fost aleși în primul Parlament, nimeni nu-i mai ține minte și nu este clar ce au făcut pentru această țară. Deputații activi sunt cunoscuți de cetățeni. Dacă spun că vor alte fețe, oricum le vor avea pe a lor acolo. La putere vor veni aceste 2 partide, asta ei vor de fapt”.

Alexandru Slusari: „De 4 luni ni se tot vâră în nas schimbarea sistemului, de parcă celelalte probleme ale țării sunt deja rezolvate. Cei, care timp de 8 ani au stat la guvernare ar fi trebuit să facă acest lucru. Lucrul cu revocarea deputatului deja nu mai merge. Alegerea pe circumscripții este neclară. Proiectul nu este definitivat. Noi spunem că nu există nici o premisă de a modifica actualul sistem”.

Dumitru Ciubașenco: „proiectul este promovat de 2 partide – democrat și socialist. Nici un sistem nu este bun sau rău. Noi suntem de acord să discutăm despre problemele actualului sistem și să-l îmbunătățim. Rămânem pe poziția că R. Moldova este un stat capturat. Inițiativa celor 2 partide este doar pentru a rămâne la putere”.

Menționăm că, următoarea rundă de dezbateri va avea loc mâine, 24 iunie, la Cahul.

Cristina Parfeni

Foto: Ilian Cașu, Facebook

Inapoi la arhiva noutaților