Parlamentul Republicii Moldova organizează astăzi o nouă rundă de dezbateri pe marginea proiectului de lege pentru modificarea sistemului electoral și introducerea votului uninominal, informează CURENTUL.
Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că, de data aceasta, dezbaterile sunt axate pe un segment și anume -formarea circumscripțiilor uninominale, reprezentarea diasporei, a Găgăuziei și a regiunii din stânga Nistrului.
În context, deputatul democrat Sergiu Sîrbu, în calitate de autor a expus cele mai importante aspecte ale proiectului la aceste capitole. „Noi, autorii, vom fi bucuroși să dezbatem, dar și să găsim soluții mai bune și să îmbunătățim acest mecanism de constituire a circumscripțiilor uninominale, atât pe teritoriul RM, cât și peste hotare. Poate mai găsim anumite pârghii ca să fie mult mai precis în formarea circumscripțiilor electorale peste hotare. La capitolul Transnistria – cunoașteți că am propus ca locurile să fie vacante, însă dacă găsim o soluție mai bună vom fi fericiți”, a punctat Sârbu.
Președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, a menționat că, CEC se va expune, în cadrul dezbaterilor, doar vizavi de aspectele tehnico-organizatorice. „Revin la competențe Comisiei de a constitui circumscripțiile uninominale, care se regăsesc în proiect, și exprim poziția colegilor că – noi considerăm că criteriile și mecanismele de constituire a acestor circumscripții trebuie să fie foarte clar stabilite în lege și să nu fie lăsată pe seama CEC, pentru că vizează inclusiv aspecte politice și nu ne vom putea expune”, a punctat Russu.
Membrul CEC, Iurie Ciocan, a afirmat că organul electoral trebuie să aibă criterii clare – câte circumscripții și birouri se vor face. „Trebuie de prevăzut pentru a minimiza riscul expunerii politice a CEC, cu cât mai clar și accesibil va fi scris în lege – cu atât mai ușor vom putea implementa. Eu cred că, șase luni pentru constituirea circumscripțiilor și de 90 zile ca termen de stabilitate înainte de ziua alegerilor e puțin și ar putea să-l extindem până la 6 luni, dacă nu chiar un an. De ce am zis că ar fi bine ca Parlamentul să-și asume această răspundere cu circumscripțiile – pentru că o hotărâre a CEC poate fi atacată în mai multe instanțe și poate dura mult, iar a Parlamentului, doar la Curtea Constituțională. Am putea obține mai multă stabilitate”, a punctat Ciocan.
Consilierul Premierului, Mihai Godea, președintele Partidului Acțiunea Democratică, a punctat că nu are nici o obiecție la constituirea circumscripțiilor.
„Diaspora ca să fie reprezentată – nu am nici un dubiu, mai avem un an și jumătate în care trebuie să găsim soluții optime. Cât privește regiunea transnistreană, eu aș propune ca să nu lăsăm Transnistria în prevederile tranzitorii. Eu cred că, nu doar trebuie organizate circumscripțiile acolo, dar și alegeri, indiferent de posibilele pericole. Noi avem în jur cetățeni care votează tradițional. Eu nu aș vedea nici o tragedie dacă un deputat de Dubăsari sau Camenca ajunge deputat în baza circumscripției uninominale cu 2 sau 3 mii de voturi exprimate, va fi o reprezentare mai mare decât deloc. Este o asumare politică față de acest teritoriu”, a explicat Godea.
Deputatul nefiliat Valeriu Ghilețchi a subliniat că trebuie să fie pusă cât mai puţină presiune politică pe CEC. „Dacă ştim că dintr-o circumscripţie fac parte 30.000 de cetăţeni, ar fi bine să specificăm că diferenţa aceasta nu trebuie să fie mai mică de 10 la sută. Mi se pare o marjă destul de mare. Dar ea trebuie precizată în lege. Pentru că altfel este un subiectivism foarte mare”, a spus Ghilețchi.
Violeta Agrici, reprezentant MAEIE, a menționat că aplicarea sistemului de vot uninominal presupune crearea mecanismelor legale de interacţiune dintre deputatul ales şi circumscripţie. „Avem nevoie de un act nou, care să explice foarte clar cum vor funcţiona birourile unde un deputat sau altul vor veni în audienţă, cum deputaţii vor fi aleşi, la fel şi modul concret de prezenţă fizică”, a precizat Agrici.
Pavel Postica, directorul de programe „Promo-LEX”, s-a întrebat „Ce încurcă partidelor politice să includă în listele lor, cetăţeni din stânga Nistrului”. „Astfel îi vom implica şi pe ei. Privind constituirea secţiilor de votare în diasporă, MAEIE trebuie exclus din acest proces, şi doar CEC să fie responsabilă”, a adăugat Postica.
Andriana Cheptine